Actualitate

Claudia Sava, șefa Societății Române de Cancer, a murit. Lupta pentru legalizarea tratamentelor pe bază de canabis a rămas încă vie

O profesoară de Limba și literatura romană din Cluj-Napoca, care a luptat alături de pacienții bolnavi de cancer, a încetat din viață. Claudia Sava lupta pentru ameliorarea durerii pacienților prin tratamente pe baza de canabis.

Claudia Sava, conducătoarea Societății Române de Cancer, a decedat. Lupta pentru legalizarea tratamentelor pe bază de canabis a rămas încă vie Claudia Sava, conducătoarea Societății Române de Cancer, a decedat. Lupta pentru legalizarea tratamentelor pe bază de canabis a rămas încă vie

 

Claudia Sava a fost profesoară de Limba și Literatura Română la Liceul „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca și a condus Societatea Română de Cancer, luptând în ultimii 3 ani pentru legea care permite pacienților cu dureri cronice să poată beneficia de terapii ale durerii cu ajutorul canabisului medicinal.


 

Din păcate, Claudia Sava a decedat înainte să-și poată duce lupta la bun sfârșit.


Visul Claudiei poate deveni realitate

Alexandra Ana Cârstea, fiica unei alte femei răpuse de cancer în acest an, a inițiat o petiție care a adunat peste 20.000 de semnături, în care cerea ca pacienții cu boli terminale să aibă acces la calmante. Inițiativa ei s-a transformat în proiect de lege.

„Sper ca toți oamenii din țara noastră să înțeleagă că nu este vorba nici despre un moft, nici despre liberalizarea consumului de droguri, este mai degrabă o necesitate a informării corecte și a nevoii prescrierii unui tratament care și-a dovedit rezultatele medicale în multe țări”, a explicat Alexandra pentru hotnews.ro.


Multe semnături au fost ale oamenilor care și-au pierdut speranța

„Este extrem de emoționant pentru mine pentru că este o victorie. Dorința asta a plecat încă de când mama trăia, iar pe mama mea o chema Victoria. Ea avea un nume de forță și astăzi chiar constat că deși ea nu mai este lângă mine, victoria este a noastră, a tuturor celor care au luptat ca legea asta să fie posibilă și a unor oameni care și-au dorit să aibă acces la acest tratament, pentru îmbunătățirea vieții lor”, a mai spus Alexandra.

Cristina Dumitrache, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților este inițiatoarea proiectului de lege „Victoria”:


„Într-adevăr se vorbește de foarte mult timp despre legalizarea canabisului, având în vedere studiile care arată efectele pe care le are canabisul în ameliorarea unor stări - în cancer, în terapia durerii, în cazurile de epilepsie. Avem într-adevăr bine documentate aceste rezultate, iar în alte țări europene canabisul este legalizat și este bine reglementat”, a delcarat aceasta.

Tratamente pe bază de canabis pentru durere

Aceasta a colaborat cu deputatul USR, Emanuel Ungureanu, pentru a legaliza tratamentele pe baza de canabis, astfel încât pacienții cu dureri cronice să aibă parte de terapii cât mai eficiente.


„Am luptat alături de Claudia în ultimii 3 ani pentru ca pacienții care suferă de cancer în faze terminale ale bolii să poată beneficia de terapii ale durerii cât mai eficiente”, a scris deputatul USR pe pagina sa de Facebook.

Deputatul USR susține că va continua să lupte pentru legalizarea tratamentului, fiind conștient că mulți pacienți își ameliorează suferința prin aceleași metode, cumpărând tratamentul la negru:

„Ce să faci când un pacient cu insuficiență renală cronică sau cu cancer sau o altă boală cronică în fază terminală nu mai are soluții? Acest canabis medicinal, această evoluție a științei, este de luat în seamă. Sunt pacienți în România care, cu toate că nu recunosc, deja consumă aceste substanțe pe care le găsesc pe alte piețe, fac rost de ele la negru și își ameliorează suferința. Această lege vine în întâmpinarea unei nevoi, nevoia de a găsi metode pentru ameliorarea durerii lor”, a declarat acesta pentru hotnews.ro

Îngerul păzitor al pacienților cu cancer

„Claudia a pus mult suflet și energie pentru legea care permite tratarea pacienților cu dureri cronice cu ajutorul canabisului medicinal. M-am consultat mult cu ea atunci când am depus această lege în Parlament și sper ca foarte curând să ajungă la votul final, visul Claudiei trebuie să se împlinească. Drum lin, Claudia, de acolo din Cer, pacienții cu cancer din România vor avea un înger păzitor”, a mai scris Ungureanu pe Facebook.

Oamenii au reacționat imediat la postarea deputatului USR:

„Îi datorăm această lege! Sunt sigură că o să se mobilizeze toți îngerii”, a scris o doamnă.

„Doamne, ce om frumos și bun...Dumnezeu să o odihnească în pace!”

„A fost profesoara copilului meu... Dumnezeu să o odihnească în pace! Condoleanțe familiei!”, a scris o altă persoană.

Pe data de 30 iulie, Claudia a anunțat decesul unei alte prietene:

„Dormi în pace, draga mea! S-a sfârșit chinul. Sunt 11 ani de când ne-am luat de mână, încrezătoare. Până azi. Merg singură înainte. Te strâng tare, tare în brațe, oriunde ai fi, draga și blânda mea Laura!”, a scris aceasta pe Facebook.

CITEȘTE ȘI:
 

6 liceeni din Cluj vor să ajute copiii bolnavi de cancer printr-o aplicație

 

Am fost confirmat cu coronavirus. Ce trebuie să fac? Pașii de urmat după testul pozitiv

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter