monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Noi trasee ecoturistice în ”Ținutul fluturelui albastru” (P)

La mai puțin de 15 km de Cluj-Napoca, spre est, începe ”Ținutul fluturelui albastru”, loc de poveste, unde, ca urmare a activităților agricole tradiționale s-au mai păstrat câteva pajiști bogate în specii de plante și animale.

Particularitatea, unică in Europa, constă în prezența celor 4 specii de fluturi albaștri (din genul Maculinea) ale căror omizi sunt crescute de furnici.

Prin proiectul „Educație ecologică și ghid de ecoturism în situl Natura 2000 Dealurile Clujului de Est”, Societatea Lepidopterologică Română a identificat 9 trasee ecoturistice de tip circuit, cu gândul la persoanele/familiile care vor dori să petreacă o zi în ”Ținutul fluturelui albastru”. Unele dintre ele sunt mai potrivite pentru drumeție, altele, din cauza lungimii lor, sunt recomandate a fi parcurse cu bicicleta.


Traseul 1

Pădureni-Dealul Țibrea-Dealul Cetatea Caprei-Borșa Cătun-Borșa-Giula-Satu Lung-Pădureni (Lungime: 28 km, Diferență de nivel: 502 m, Timp de parcurgere: 3 ore cu bicicleta).


Traseul 2

Răscruci-Dealul Cocoșului-Dealul Dâmbu lui Carol-Bădești-Borșa-Borșa Cătun-Răscruci (Lungime: 24.5 km, Diferență de nivel: 435 m, Timp de parcurgere: 3 ore cu bicicleta).


Traseul 3

Dăbâca-Ruinele Cetății Dăbâca-Pădurea Dumbrava-Pârâul Bădești-Pâglișa-Dăbâca (Lungime: 15 km, Diferență de nivel: 446 m, Timp de parcurgere: 5 ore pe jos). Nu este recomandat pentru bicicletă.


Traseul 4

Câmpenești-Dealul Feiurdeni-Rezervațiile Naturale Fânațele Clujului-Dealul Bogomaia-Dealul Rignat-Câmpenești (Lungime: 23 km, Diferență de nivel: 566 m, Timp de parcurgere: 3.5 ore cu bicicleta).


Traseul 5

Câmpenești-Dealul Cheșeia-Dealul Cetatea Caprei-Valea Feiurdeni-Câmpenești (Lungime: 14 km, Diferență de nivel: 324 m, Timp de parcurgere: 2 ore cu bicicleta, 3 ore pe jos).

Traseul 6

Ciumăfaia-Dealul Donga-Dealul Cer-Valea Borșei-Ciumăfaia (Lungime: 14 km, Diferență de nivel: 348 m, Timp de parcurgere: 2 ore cu bicicleta, 3 ore pe jos).

Traseul 7

Vultureni-Dealul Poieni-Dealul Vulturul-Dealul Benetea-Chidea-Dealul Bisăului-Vultureni (Lungime: 19 km, Diferență de nivel: 711 m, Timp de parcurgere: 3 ore cu bicicleta, 6 ore pe jos).

Traseul 8

Băbuțiu-Dealul Fânațu-Făureni-Dealul Cer-Valea Făureni-Vultureni-Șoimeni-Piatra Șinteului-Băbuțiu (Lungime: 13 km, Diferență de nivel: 479 m, Timp de parcurgere: 3 ore pe jos). Nu este recomandat pentru bicicletă.

Traseul 9

Bonțida-Luna de Jos-Dealul Cocoșului-Răscruci-Bonțida (Lungime: 22 km, Diferență de nivel: 270 m, Timp de parcurgere: 3 ore cu bicicleta).

Atenție! Traseele NU sunt marcate în teritoriu, ele pot fi descărcate în format electronic (GPX, KMZ sau SHP), de pe pagina de internet a Societății Lepidopterologice Române www.lepidoptera.ro. În curând va fi publicat un ghid al acestor trasee, care va include descrierea, harta, profilul de elevație, fotografii cu principalele obiective turistice, perioada din an când se recomandă a fi parcurse, precum și o serie de avertizări și indicații, astfel încât experiențele turiștilor în ”Ținutul fluturelui albastru” să fie plăcute și memorabile.