Actualitate

Muzica răsună iar pe străzile clujene. Cum au primit artiștii stradali acordul Primăriei?

Străzile din Piața Muzeului au început să revină la viață prin muzica artiștilor stradali, după o perioadă lungă de liniște. Upright buskers, trupa clujeană care înveselește oamenii de la terasele centrale, au reușit să primească acordul Primăriei.

 

 


Aparent, chiar instituția a dorit ca aceștia să își reia activitatea artistică pe spațiul public, spun artiștii. Trupa este formată doar din două persoane, Andrei Mureșan, la chitară și voce, și Alexandru Aruxandei, la contrabas și bas electric.

Aceștia ne spun că Primăria a ajutat enorm la apropierea față de clujeni: „Cred că altfel nu ar fi fost posibilă o apropiere față de cei din jur și față de piețele publice, fără aportul adus de Primărie față de arta de stradă. Sigur, se pot aduce modificări și îmbunătățiri actualei reglementări”.


Aceștia sunt de părere că, totuși, s-ar putea aduce îmbunătățiri ale reglementărilor actuale. Pentru realizarea acestui lucru este nevoie de o asociație a artiștilor stradali care să colaboreze cu Primăria din Cluj-Napoca, cu privire la elaborarea unui regulament și statut ale acestora.

Despre artiștii stradali, Upright buskers

Cei doi tineri care formează trupa Upright buskers se cunosc din anul 2019, când au apucat să cânte doar de două ori împreună, din cauza pandemiei. Cu toate acestea, din luna iulie când au primit aprobarea, au început să cânte regulat pe străzile Clujului.


Aceștia au și experiență personală în spate, Alexandru cântând de aproximativ 4 ani, iar Andrei practicând arta stradală de 2 ani. Chiar dacă unii s-ar gândi că acest tip de artă este practicată pentru bani, cei doi o văd ca pe o cale de a se dezvolta din punct de vedere muzical, dar și pentru a dobândi vizibilitate printre clujeni.

Cum privește publicul clujean arta stradală în vreme de pandemie?

Clujenii nu s-au îndepărtat de activitățile culturale de tipul celor stradale. Aceștia par încă să-i aprecieze pe artiști, dar având în vedere pandemia, unii sunt atenți să păstreze distanța.


„Nu ni se pare a fi mai reticenți. Sincer nu am observat o diferență mare, exceptând faptul ca nu mai sunt atât de mulți turiști, dar omenii sunt tot la fel”, spune solistul.

Aceștia consideră că publicul încă exaltează, ca înainte de răpândirea coronavirusului, în fața unui spectacol spontan în public. „În opinia noastră, pandemia afectează mai mult pe plan psihologic, prin faptul că oamenii sunt foarte stresați din cauza viitorului care este foarte în umbră.”


Se simt artiștii stradali mai expuși în fața COVID-19?

Cântând în stradă printre o mulțime de oameni, artiștii stradali își asumă riscuri mari. Aceștia aveau multe dubii în legătură cu siguranța de care vor dispune în timpul reluării activității stradale.

Tinerii aveau grijă să dezinfecteze banii pe care îi primesc în husa chitării. Pe lângă acest lucru, artiștii încearcă, pe cât se poate cu putință, să respecte regulile minime de igienă și chiar să le spună oamenilor din Piața Muzeului care îi ascultau, să păstreze distanțarea fizică dintre ei, când observau că locul este prea aglomerat.

„Sigur, suntem expuși în fața virusului, dar cred că prin respectarea unor norme minime și de bun simț, te poți proteja sau cel puțin reduci riscul la minim”, declară artiștii pentru Monitorul de Cluj.  

Arta stradală poate să fie, de multe ori, periculoasă

Chiar dacă spațiile publice în care artiștii stradali își desfășoară spectacolele sunt deseori aglomerate, asta nu conferă întotdeauna și siguranță pentru muzicieni. Tinerii din Piața Muzeului ne spun că aceste evenimente neplăcute nu sunt foarte dese, dar există, ele fiind inevitabile.

„Se întâmplă, în special, cu persoanele în stare de ebrietate care ori ne hărțuiesc și nu ne lasă în pace, ori caută prin mijloace naive să ne fure câștigul. Sunt puține aceste persoane, dar sunt mai tot timpul prin centru, prin Piața Muzeului”, spune Andrei Mureșan.

Cu toate că aceste acțiuni, care în general sunt efectuate de către oamenii fără adăpost, poliția locală nu pare să le dea prea mare importanță, ne spun artiștii. Datorită multor cazuri de acest fel, probabil nu reușesc să gestioneze situația îndeajuns de bine.

Totuși, cu muzicienii nu se comportă la fel de bine autoritățile locale, menționează aceștia.

„În schimb de multe ori primim amenințări din partea lor, cu amenzi și confiscări de instrumente, deși noi avem autorizație. Facem muzică bună, iar lumea ne apreciază enorm pentru efortul pe care îl depunem zi de zi în a da viață uneia dintre cele mai frumoase zone pietonale din România”, adaugă muzicianul.

Veniturile din arta stradală nu par a fi suficiente pentru a-și câștiga existența

Înainte de pandemia de coronavirus, artiștii stradali locali câștigau mult mai bine, mai ales în zilele de weekend. În prezent nu mai există o diferență considerabilă dintre zilele de weekend și cele din timpul săptămânii.

„E mai greu mai ales că turismul s-a schimbat foarte mult, adică oamenii care călătoresc, mai ales străinii, s-au împuținat. De multe ori nu putem aprecia exact câștigul, pentru că nu facem contabilitate pe stradă, ci căutăm să facem artă de stradă. Câștigul e sezonier, pentru că oricum pe timp de iarnă nu putem ieși afară, dar dacă vor deschide localurile din toamnă pe interior, ceea ce sperăm foarte mult, atunci nu vom fi în categoria de risc major”, menționează unul dintre tineri.

Chiar dacă acum situația e mai dificilă, iar banii pe care îi câștigă sunt investiți în instrumente muzicale, aceștia doresc să ajungă în punctul în care nu vor avea nevoie de alt job. Și așa, nu lipsește pasiunea, fără de care nu ar depune atât de mult interes în ceea ce fac.

„Pentru noi arta de stradă este cea mai nobilă formă de exprimare artistică care îți conferă libertate absolută și te ajută să relaționezi cu un public vast și foarte diversificat. În general atunci când cineva merge la un concert, știe exact la ce merge, se interesează de dinainte dacă i-ar plăcea sau nu. În schimb noi trebuie să reușim să aducem bucurie unui public vast care poate să-i placă sau nu muzica noastră. În proporție de 80 % avem o atitudine pozitivă din partea oamenilor care ne ascultă, ceea ce este foarte important pentru noi”, afirmă solistul.

Muzicienii stradali consideră că acest tip de artă joacă un rol major în pregătirea lor pentru momentele grele din viață. Totodată, îi ajută să înfrunte mai ușor provocările pe care le oferă strada.

CITEȘTE ȘI:

Piese de teatru pe malul Someșului la Cluj. Actorii de la Teatrul Maghiar continuă seria de spectacole

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter