Actualitate

S-ar putea relua activitățile culturale în spațiile închise. Ministrul Culturii propune trei scenarii

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a anunţat marţi seara că se vor propune trei scenarii privind reînceperea activităţilor culturale în interiorul sălilor de spectacole. Acest lucru s-ar putea întâmpla după data de 15 septembrie.

S-ar putea relua activitățile culturale în spațiile închise S-ar putea relua activitățile culturale în spațiile închise

 

 


Măsurile de relaxare care vor fi impuse în cinematografe și sălile de spectacol sunt pregătite de la începutul stării de alertă. Bogdan Gheorghiu a mai spus că acestea au fost realizate împreună cu reprezentanţii sectoarelor cultural-creative, dar evoluția pandemiei nu le-a dat ocazia să le pună în aplicare.

Acum, aceștia așteaptă momentul oportun pentru implementarea măsurilor ca sănătatea românilor să nu fie pusă în pericol.


"Aşa cum a spus şi premierul Ludovic Orban, săptămâna aceasta vom analiza şi vom stabili exact condiţiile în care putem relua activităţile culturale în interiorul sălilor de spectacole. Sperăm ca după 15 septembrie să fie permisă reluarea activităţilor artei spectacolului în săli. Analizăm scenariile din alte state, cum ar fi Germania. Strategia pe care o propunem este permiterea reluării activităţilor culturale în spaţii închise, pe judeţe, în concordanţă cu evoluţia locală a epidemiei", a anunțat ministrul pe pagina sa de Facebook.

 


Se vor propune 3 scenarii

- redeschiderea sălii la o capacitate de 100% din totalul numărului locurilor disponibile;

- redeschiderea sălii la o capacitate de 66% din totalul numărului locurilor disponibile, întrucât familiile vor putea sta împreună şi grupuri până la trei persoane;


- menţinerea interdicţiilor pentru evenimentele culturale în spaţii închise şi pentru cinematografe.

Scenariul privind deschiderea de 66% din capacitate unei săli este posibilă în capitală și în orașele mari care se încadrează unor criterii. În orașele în care există focare, sălile vor rămâne închise. În instituțiile culturale în care se desfășoară activitățile culturale au o capacitate de 51.000 de locuri. Astfel, dacă anumite restricții nu sunt respectate se poate ajunge la o creștere majoră a cazurilor de coronavirus.


Se încearcă evitarea unui dezastru epidemiolgic precum s-a întâmplat în alte țări

Chiar dacă ministrul dorește ca românii să poată profita din plin de activitățile culturale, se încearcă evitarea înrăutățirii crizei de COVID-19. Țările care s-au grăbit spre deschiderea acestor evenimente în spații închise au avut de suferit.

„Ne dorim ca românii să se bucure de toate produsele culturale existente, însă fără a face rabat la sănătate. Vedem cazul Spaniei, care a deschis prea devreme sălile de cinematograf şi care au avut o creştere imprevizibilă a numărului de cazuri, ceea ce a forţat autorităţile să sisteze activităţile din spaţii închise”, a mai adăugat Bogdan Gheorghiu.

CNSU, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, se reuneşte miercuri pentru a dezbate ordinul comun privind regulile de protecţie sanitară pe timpul campaniei electorale. Totodată, şi măsurile referitoare la redeschiderea teatrelor, cinematografelor şi restaurantelor.

Anunţul a fost făcut marţi de către premierul Ludovic Orban în cadrul unei vizite în judeţul Dâmboviţa. Acesta a menținoat mai multe subiecte care urmează să fie dezbătute, pe lângă reluarea activităţii în teatre, cinematografe și chiar reluarea activităţii în restaurante din spaţii închise.

Celelalte discuții vor avea în vedere completarea hotărârii de guvern privind starea de alertă, pentru a introduce anumite reguli de desfăşurare a campaniei electorale şi baza pentru ordinul comun al Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii şi preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente cu regulile sanitare de desfăşurare a campaniei şi a zilei votului.

CITEȘTE ȘI:

Magia spectacolelor în aer liber la Cluj cu OPERA SUMMER HUB 2020

 

 

Piese de teatru pe malul Someșului la Cluj. Actorii de la Teatrul Maghiar continuă seria de spectacole

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter