Actualitate

Terapie prin artă la 5 spitale din Cluj

A început ediția din 2020 a proiectului Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy, care se va desfășura în 5 spitale clujene în lunile august-septembrie.

 

 


Deoarece mediul cultural a avut parte de un an foarte dificil, în contextul pandemic, echipa ONG-ului Create.Act.Enjoy a atras peste 20 de colaboratori noi dintre artiștii locali. Astfel, actori, muzicieni, artiști vizuali și toți cei cărora li s-a propus colaborarea pentru proiectul terapie prin Artă au acceptat numaidecât.

 


Alături de oamenii din spitale

„Ceva bun dat de pandemie e comunicarea mai ușoară în mediul online, unde am ajuns să petrecem mai mult timp. Pentru a fi alături de oamenii din spitale și din comunitate am conceput și o serie de videouri - unele de tip atelier creativ, altele ca scurtmetraje. Acestea vor fi difuzate în spitale pe plasmele TV instalate de noi, iar în comunitate prin social media. Avantajul a fost că le-am putut filma cu oameni care în mod obișnuit ar fi fost ocupați în perioada asta și nu s-ar fi putut implica”, a povestit Diana Buluga, coordonatoarea proiectului.

Ediția 2020 desfășurată în contextul pandemiei

Cea de-a opta ediție anuală a proiectului se desfășoară în perioada 17 august-26 septembrie 2020 în 5 spitale din Cluj-Napoca, respectând toate normele sanitare și de siguranță necesare. De asemenea, va fi primul an de distanțare fizică,  „însă va păstra apropierea emoțională și empatia”, arată în comunicat. Urmărind tema aleasă anul trecut - vulnerabilitatea comună a oamenilor, care a devenit tot mai vizibilă, nevoia oamenilor de a se susține unii pe alții a devenit cu atât mai pregnantă.


Activitățile din proiect au fost regândite ca instalații artistice, păstrându-și numărul de beneficiari vizați, iar echipa de proiect a ținut constant legătura cu spitalele pentru a-și putea adapta propunerile creative la contextul actual.

Între activitățile create pentru pacienți și personalul medical sunt instalarea de biblioteci în spitale, concerte în aer liber, videouri educative sau motivaționale și ateliere creative difuzate în spații de așteptare, ateliere de comunicare în format filmat pentru personalul medical, instalații vizuale și muzicale interactive.


Proiectul „Rudă pentru o zi”

Acest proiect constă în conversații telefonice cu persoane spitalizate și izolate, susținute de voluntari instruiți. Toate instalațiile precizate vor deveni parte integrantă a spitalelor și vor putea fi folosite în beneficiul pacienților pe termen lung.

Colectarea de cărți

În pregătirea proiectului, a fost realizată o colectare de cărți, care mai este valabilă până în 31 august. Din cele 3 librării Cărturești Cluj și în Turcano Coffee, de pe Bulevardul eroilor, oamenii pot cumpăra o carte ca donație pentru bibliotecile spitalelor sau pot dona cărțile proprii.


Proiectul „Rudă pentru o zi” face apel la voluntari, pentru cei care doresc să devină rude pentru o zi ale oamenilor internați în spitale. Pentru prima dată, în acest proiect se pot implica persoane din orice localitate în activitatea de voluntariat, nemaifiind necesară prezența fizică.. Formularul de înscriere pentru doritori este dinsponibil online.

Conversațiile cu pacienții vor avea loc de la distanță, prin telefon sau videocall, în weekend-urile 22-23 august, 29-30 august, 5-6 septembrie, 12-13 septembrie sau 19-20 septembrie. Fiecare voluntar poate alege săptămâna în care dorește să se implice și în care poate participa online la întâlnirea de tip training.

Terapia prin Artă by Create.Act.Enjoy

Acest proiect are ca scop creșterea stării de bine în comunitate. Activitățile artistice și creative propuse au rolul de a ameliora sănătatea psihică, emoțională și fizică a persoanelor de orice vârstă. Proiectul dorește să fie complementar eforturilor medicilor, pacienților și apropiaților acestora, din dorința de a spori efectele tratamentelor din spitale.

Această ediție a început în 17 august, la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian”, urmând apoi Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Recuperare, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor  și Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI:

Elevii sunt obligați să poarte mască. Ce spune Ministrul Sănătății?

 

S-a dat startul ediției cu numărul 4 a concursului „Clujul cu flori”: „Haideți să înflorim împreună”

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter