Actualitate

Prefectul și comandantul Poliției Transporturi, chemați în comisia „Sparanghel”. „Există disfuncţionalităţi în comunicare”

Comisia parlamentară de anchetă „Sparanghel” în străinătate a constatat existenţa unor disfuncţionalităţi în comunicarea dintre autorităţile implicate în activitatea Aeroportului Internaţional din Cluj.

Prefectul și comandantul Poliției Transporturi, chemați în comisia Sparanghel. „Există disfuncţionalităţi în comunicare” Prefectul și comandantul Poliției Transporturi, chemați în comisia Sparanghel. „Există disfuncţionalităţi în comunicare”

 

 


Președintele comisiei de anchetă, senatorul PSD Radu Oprea a declarat că Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ar fi trebuit să reglementeze situaţia, având în vedere că în România era instituită stare de urgenţă din cauza pandemiei cu noul coronavirus.

 


„Ce am constatat - există disfuncţionalităţi în comunicarea dintre toţi actorii implicaţi în Aeroportul de la Cluj. În perioada normală, fără stare de urgenţă, fără stare de alertă, lucrurile se desfăşoară normal, deci fluxurile sunt puse la punct, dar, ţinând cont că ne aflam în stare de urgenţă, ar fi fost probabil necesar ca cei care se ocupă de acest lucru, adică Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, să reglementeze activitatea referitoare la aeroport. De aceea, am hotărât, împreună cu colegii, ca data viitoare să-l invităm pe domnul prefect al judeţului Cluj”, a transmis Oprea, după audierea lui Adrian Florin Lotrean, administratorul societăţii care gestionează parcarea Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, Goto Parking SRL.

„Au fost persoane cu portavoce care i-au strigat pe cei din parcare”

Acesta i-a solicitat administratorului parcării înregistrările video din ziua respectivă, pentru a putea vedea detalii referitoare la numărul autocarelor, microbuzelor cu care au fost transportate cele 1.800 de persoane şi ceea ce s-a întâmplat acolo.


„Mi se pare important că domnia sa a menţionat că au existat nişte organizatori, dar nu a putut să îi numească şi, evident, au fost persoane cu portavoce, cu veste reflectorizante, care i-au strigat pe cei aflaţi în parcare, menţinând declaraţia pe care a avut-o data trecută directorul aeroportului că persoanele care se aflau în aeroportul de la Cluj nu aveau bilete şi că nu ştiau în ce avioane se îmbarcă. De aceea, a fost necesar ca să-i cheme prin portavoce şi acest lucru a dus la formarea înghesuielii, nimeni nu a mai respectat distanţarea socială”, a spus Oprea.

Adiministratorul parcării: „Muncitorii au venit la aeroport fără să aibă bilete de avion” 

Administratorul parcării a afirmat că informaţiile pe care le-a furnizat comisiei privind dezorganizarea din aeroport constatată în ziua respectivă le are de la reprezentantul societăţii prezent la faţa locului.


„Informaţiile le avem de la reprezentantul societăţii noastre, care ulterior orei 12,00 a fost prezent în perimetrul parcării şi a asistat la modalitatea în care s-a făcut îmbarcarea acestor pasageri în zborurile în care urmau să plece. Dacă vă uitaţi pe imagini, observaţi că este o adunare de persoane în zona de protecţie a terminalului de plecări al aeroportului, care aşteptau să fie strigate de pe o listă, în ordine, şi se prezentau pentru a face formalităţile de check in, fără să aibă bilete de avion sau să ştie ora la care urmează să fie zborul”, a explicat Lotrean.

Prefectul și comandatul Poliției Transporturi, chemați în fața comisiei

Potrivit preşedintelui comisiei, vor fi audiați prefectul Clujului, Mircea Abrudean, care până acum nu s-a putut prezenta în fața comisiei, fiind infectat cu coronavirus, dar și comandantul Poliţiei Transporturi, comisar șef Emil Ursuț.


„Am hotărât ca data viitoare să-l invităm pe domnul prefect al judeţului Cluj, pe comandantul Poliţiei Transporturi şi, de asemenea, am solicitat foarte multe răspunsuri de la administratorul parcării: contractul de concesiune, contractul cu firma de pază, pentru a încerca să identificăm dacă există responsabilităţi pe care ar fi trebuit să le aibă, fie cei din aeroport, fie cei din parcare, în comunicarea oficială dintre ei”, a anunţat Radu Oprea.

Prefectul Mircea Abrudean a confirmat, pentru Monitorul de Cluj, că va fi prezent în fața comisiei în data de 4 august.

„Sigur că voi merge, așa cum aș fi mers și la prima convocare dacă aș fi putut. Cred că pe data de 4 august este invitația, dacă bine rețin”, a spus acesta.

Până în prezent, în comisia de anchetă au fost audiați directorul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, David Ciceo, dar și prefectul de Suceava, Gheorghe Alexandru Moldovan.

CITEȘTE ȘI

Dosarul „Sparanghel”, CLASAT de procurori: „Fapta nu există”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter