Actualitate

Armata Română, lăudată de ziua ei de Băsescu şi Boc

<p /><img src="documente/stories/10_octombrie/26_ziua/02 ceremonial ziua armatei _sc_013.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ceremonii dedicate Zilei Armatei Române au avut loc ieri în toată ţara.

Ziua Armatei Române a fost marcată ieri la Cluj-Napoca, printr-un ceremonial miliar organizat  la Monumentul „Glorie Ostaşului Român” din Piaţa Avram Iancu.

Printre oficialităţile prezente la eveniment s-au numărat prefectul Florin Stamatian, subprefectul Vasile Cozma, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe şi vicepreşedintele Radu Bica, consilieri locali, consilieri judeţeni, şefi din cadrul Armatei şi Poliţiei. Pe lângă intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios, depunerea de coroane şi jerbe de flori şi defilarea gărzii de onoare, programul a cuprins şi transmiterea mesajului ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea şi rostirea de discursuri de către prefectul Florin Stamatian şi reprezentanţii veteranilor de război.


Boc: „De 20 de ani Armata Română a ridicat prestigiul României”

La Carei, la festivităţile dedicate Zilei Armate a participat şi premierul Emil Boc, care a spus că România beneficiază de cel mai înalt grad de securitate pe care l-a putut avea vreodată. „De 20 de ani, Armata Română a ridicat prestigiul României şi credibilitatea acestei ţări. Datorită competenţei şi profesionalismului Armatei Române, România are astăzi cel mai înalt grad de securitate pe care l-a avut vreodată în întreaga istorie prin faptul că suntem parte a parteneriatului strategic cu SUA şi prin faptul că s-a decis ca aici să se amplaseze scutul antirachetă. Prin recunoaşterea contribuţiei României ca partener credibil strategic şi profesionist al NATO şi SUA, România astăzi beneficiază de cel mai înalt grad de securitate”, a susţinut premierul. Emil Boc, dar şi oficialităţi judeţene şi locale au depus câte o coroană de flori la monumentul Ostaşului Român din Carei.


Mulţumiri de la şeful statului

Şi preşedintele Traian Băsescu a avut ieri numai cuvinte de laudă pentru Armata Română.


„Trebuie să vă spun că ştiu foarte bine că şi Armata suportă privaţiunile pe care le suportă întregul popor, privaţiuni generate de o criză economică pe care nu a dorit-o nimeni şi care nu îşi are originile în România. Pentru demnitatea cu care treceţi prin aceste momente dificile, dar şi pentru eroismul cu care vă îndepliniţi misiunile în afara frontierelor ţării ţin să vă mulţumesc astăzi (ieri – n.r.), de ziua voastră. Permiteţi-mi să mă îndrept cu un gând de recunoştinţă către cei care s-au jertfit pentru eliberarea ţării, pentru cei care îşi îndeplinesc misiuni şi s-au jertfit în afara frontierelor în timp de pace. La mulţi ani, militari ai Armatei Române! La mulţi ani rezervişti! La mulţi ani, veterani de război! La mulţi ani, vouă şi familiilor voastre! O mulţumire specială familiilor acelora care s-au jertfit pe câmpurile de luptă din Irak şi Afganistan”, a afirmat Traian Băsescu în discursul susţinut cu prilejul ceremoniei din Bucureşti, de la Monumentul Eroilor căzuţi la datorie, dedicată Zilei Armatei.

Oraşul Carei, ultima brazdă de pământ românesc eliberată


Teritoriul de la Carei este ultima brazdă de pământ românesc eliberat de sub dominaţia fascistă. În toamna anului 1944, Armatele I şi a IV-a române au fost angajate în ofensiva pentru eliberarea părţii de nord-est a României. Obiectivul ofensivei a fost atins între 21 şi 25 octombrie, când forţele inamice au fost alungate din oraşele Carei şi Satu Mare, dincolo de graniţa româno-ungară. Pentru eliberarea oraşului Carei, a fost concepută o manevră de învăluire, cu patru divizii din Corpul 6 Armată, în timp ce Corpul 2 Armată împreună cu Divizia 11 Infanterie aveau să atace de la sud rezistenţa inamicului din Satu Mare. Atacul a început în seara zilei de 24 octombrie, iar militarii Regimentelor 34 şi 40 Infanterie au angajat lupte de stradă, în aceeaşi noapte, iar în dimineaţa zilei de 25 octombrie au eliberat oraşul Carei.

 


Ziua Armatei, sărbătorită şi la Turda

Manifestările dedicate Zilei Armatei au început la Turda la ora 10, în faţa Catedralei ortodoxe, cu o slujbă religioasă, urmată de alocuţiuni, depuneri de coroane şi paradă militară. Primarul Tudor Ştefănie şi comandantul Garnizoanei Turda, Ion Boboc, au vorbit despre rolul armatei române în eliberarea Transilvaniei de sub ocupaţia hortistă, iar gen. r. Sever Mureşan, preşedintele filialei locale a Asociaţiei Veteranilor de Război, a evocat momentul istoric al zilei de 20 octombrie. „De-a lungul timpului această instituţie a rămas în conştiinţa naţiunii ca un veritabil pilon de stabilitate încredere şi progres. Aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică a consemnat un pas important şi începutul unei perioade de pregătiri intense pentru transformarea armatei într-o instituţie profesionistă, ancorată în nevoile realităţii şi politicii de siguranţă şi ordine mondială”, a declarat edilul turdean.   D.D.


Ultimele Stiri
abonare newsletter