Actualitate

Iarna îi va prinde pe mulţi şoferi fără anvelope speciale

<p /><img src="documente/stories/10_octombrie/26_ziua/06-cauciucuri.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Comercianţii clujeni de anvelope estimează că doar 60% dintre posesorii de autovehicole şi-au achiziţionat deja anvelope de iarnă.

Obligativitatea de a dota maşinile cu anvelope special realizate pentru sezonul rece, coroborată cu faptul că producătorii nu mai au marfă pe stoc, face ca multe dintre dimensiunile de anvelope să nu mai fie disponibile pe piaţă sau să fie aproape de epuizare.

În condiţiile în care stocurile nu acoperă cererea, mulţi dintre şoferi nu vor avea de unde să achiziţioneze cauciucuri de iarnă până la 1 noiembrie, data de la care, în cazul conducerii unui autovehicul pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, dotarea maşinii cu anvelope de iarnă este obligatorie. Conducătorii auto riscă, potrivit noilor reglementări, amenzi de până 4.000 de lei şi reţinerea certificatului de înmatriculare al automobilului.

Cum vă feriţi de „gumele” contrafăcute!

Creşterea cererii a făcut ca pe piaţă să fie introduse „false cauciucuri de iarnă”, din cauza cărora şoferii s-ar putea alege cu o amendă, deoarece nu au inscripţiile cerute, dar care sunt şi periculoase, transformând maşina într-o adevărată sanie, avertizează importatorii. Aceştia atrag atenţia că pe flancul anvelopei trebuie să fie inscripţionate literele M şi S, dar şi un simbol în formă de fulg de zăpadă. Cauciucurile fără astfel de inscripţii sunt false, spun producătorii, chiar dacă unii comerciaţi îşi susţin marfa cu aşa zise certificate de conformitate care nu fac doi bani în ochii poliţiştilor.

OPC „legat de mâini”

„Până acum nu am primit reclamaţii, însă noi verificăm marfa din punct de vedere a documentelor de provenienţă şi a elementelor care trebuie incluse pe etichetă. Însemnele de iarnă sunt un semn de întrebare”, a declarat pentru monitorul comisarul şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Cluj, Mircea Radu.

Şi cu „all-season” puteţi avea probleme

Inscripţionarea cu simbolurile precizate mai sus e valabilă şi în ce priveşte cauciucurile all-season. „Expresia all-seasons este generală. Sunt considerate de iarnă anvelopele care pe lângă expresia M plus S (Mud plus Snow) trebuie să aibă şi anumite semne, respectiv, un fulg de nea şi o creastă alpină. Repet însă, vor fi date amenzi celor care îngreunează circulaţia din cauza faptului că nu sunt echipaţi de iarnă”, a declarat un reprezentant ARR, citat de Agerpres.

Nu se poate da amendă

În situaţia în care drumurile nu sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, chiar dacă data în care se circulă cu autovehicolul pe drumurile publice este cuprinsă în intervalul 1 noiembrie- 1 martie, agenţii de circulaţie nu pot aplica amenzi.

Zvonurile conform cărora e nevoie de certificate de conformitate pentru cauciucurile achiziţionate din străinătate sunt infirmate de Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere. „În legătură cu certificatele de conformitate pentru cacuciucurile luate de afară, din punctul de vedere al poliţiei rutiere acest lucru este o aberaţie”, spune Diniţă, citat de dcnews.ro.

abonare newsletter