Actualitate

Într-o mână polonicul, în cealaltă peria de WC

<p><img src="documente/stories/10_octombrie/26_ziua/03 gradinita 06.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Mai mult de jumătate din grădiniţele cu program prelungit nu respectau normele de igienă şi de siguranţă.</p>

Printre abaterile constatate se numără supraaglomerarea, meniul neindicat celor mici şi folosirea personalului de curăţenie la servirea mesei.

În urma controalelor desfăşurate în septembrie la grădiniţele clujene cu program prelungit, inspectorii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Cluj au descoperit că 63,5% dintre acestea nu respectau în totalitate prevederile actelor normative în ceea ce priveşte modul de asigurare a calităţii serviciilor prestate.

Alimente cu „abateri”

Astfel, au fost verificate aproximativ trei tone de alimente, constatându-se că peste 10% din acestea prezentau abateri de la prevederile legale în vigoare. De asemenea, s-a constatat faptul că părinţii nu erau informaţi cu privire la activităţile derulate în grădiniţă, că din spaţiile de joacă lipseau panourile care să menţioneze administratorul spaţiului, diverse avertismente sau numerele de telefon ale Primăriei, Poliţiei, Pompieri, Salvare şi OPC.
Alte nereguli constatate au vizat neasigurarea calităţii serviciilor de cazare.
Inspectorii au mai remarcat neasigurarea cubajului de 8 metri cubi aer pentru un copil din cauza numărului mare de copii înscrişi, faptul că saltelele erau subdimensionate şi că lenjeria de pat se schimba la două săptămâni, fără să existe un contract încheiat cu spălătorii specializate.
„Problema cea mai mare este supraaglomerarea. Numărul legal de copii admişi într-o grupă este de maxim 20, dar există grupe şi cu 24 de copii. Sunt mult prea înghesuiţi, dar nu prea sunt locuri în grădiniţele de stat”, au declarat inspectorii.
Alte nereguli constatate au vizat neasigurarea calităţii serviciilor de alimentaţie a copiilor. Astfel, personalul de îngrijire care participa la curăţirea grupurilor sanitare era folosit şi în activitatea de servire a mesei/debarasare a veselei.

Părinţii dau din umeri

Problema este că, deşi sunt nemulţumiţi de situaţie, părinţii spun că nu au ce să facă cu copiii acasă, iar ca să îi înscrie la o grădiniţă particulară costă prea mult. „Nu pot să-mi ţin fetiţa acasă, pentru că nu am cu cine să o las, bonă nu îmi permit, iar de înscriere la o grădiniţă particulară nici nu poate fi vorba. Dezavantajele de la grădiniţele de stat e că sunt prea mulţi copii în grupă, sunt cam înghesuiţi, când se îmbolnăveşte unul, se îmbolnăvesc toţi. Asta e situaţia, aşa a fost şi în anii trecuţi, nu prea avem ce face”, a spus Ibolya Varga, mama unei fetiţe care frecventează o grădiniţă de stat. Soluţiile pentru remedierea situaţiei ar fi suplimentarea personalului din grădiniţe, dar în primul rând crearea mai multor locuri în aceste instituţii.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter