Actualitate

Traian Băsescu va discuta, la Bruxelles, problema utilizării fondurilor europene

<p />Preşedintele Traian Băsescu efectuează marţi o vizită de lucru la Bruxelles, unde va avea o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, principalul subiect al întâlnirii fiind utilizarea fondurilor europene de către România.

Anunţul privind această vizită a fost făcut de Traian Băsescu duminică, la Bruxelles, în declaraţia de presă după Consiliul European de toamnă, informează Agerpres.

Într-o declaraţie susţinută luni la Palatul Cotroceni, şeful statului român a afirmat că nivelul oficial de absorbţie a fondurilor europene în cazul României este de 14,8% din bugetul aprobat, conform ultimei situaţii prezentate de preşedintele executivului UE.

„Pentru că s-a creat o confuzie apropo de absorbţia banilor europeni, vă pot spune că pe ultima situaţie prezentată de preşedintele Comisiei Europene în Consiliul de duminică, nivelul de absorbţie oficial al României este de 14,8% din bugetul aprobat, asta pentru că s-au cheltuit şi mulţi bani din buget care, din cauza sistemului deficitar de facturare, nu au putut fi decontaţi şi atunci apar discrepanţe între ce raportează ministerele ca fiind implementat şi banii pe care în mod real îi primim de la Uniunea Europeană. Deci, dacă de la Uniunea Europeană am primit până acum ceea am facturat, aproape 4%, în termeni reali am cheltuit 14,8%, ceea ce ne arată că trebuie accelerat procesul de facturare şi atât agenţiile de dezvoltare regională, cât şi autorităţile de management din ministere, cât şi Ministerul de Finanţe trebuie să accelereze procesul de verificare şi validare a facturilor", a declarat Băsescu.

Şeful statului român va reveni miercuri la Bruxelles, unde va participa la un Consiliu European extraordinar, care precede Summitul zonei euro şi care va analiza propunerile Consiliului ECOFIN (miniştrii economiei şi finanţelor din UE) din dimineaţa zilei de miercuri cu privire la măsurile necesare depăşirii crizei financiare actuale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter