monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Pâinea prăjită, o mulțime de beneficii, cu efort minim (P)

Toți am avut câte o dimineață grăbită, în care n-am avut timp să prăjim pâinea pentru micul dejun sau ne-a fost prea lene să o facem. Și, chiar dacă nu-ține să crezi, dacă nu prăjești pâinea pierzi o mulțime de beneficii interesante.

Primul și cel mai cunoscut avantaj al pâinii prăjite este savoarea. Gustul. Pâinea prăjită este mai crocantă și are o textură mai bună decât pâinea proaspătă, care tinde să fie gumoasă și să se întărească cu timpul.

Utilizati un prajitor de paine profesional!


Dacă încerci să slăbești, mâncatul de pâine prăjită te va ajuta foarte mult. Fiind mai crocantă, îți ia mai mult timp să o mesteci, deci organismul tău va primi mai repede semnalul de sațietate. În plus, prin prăjire, pâinea scapă de excesul de apă, un alt avantaj atunci când vrei să slăbești.

Alt beneficiu al pâinii prăjite: poți să o mănânci și la câteva zile după ce ai prăjit-o. Chiar dacă se întărește, la o încălzire în cuptorul cu microunde, aceasta revine la textura de imediat după prăjire.


După cum vezi, prăjitorul de pâine are multiple avantaje. Pentru a mânca zilnic pâine prăjită, trebuie doar să-ți iei un prăjitor de pâine.

Un prăjitor de pâine n-ar trebui să lipsească din nicio casă. Nu doar pentru beneficiile pâinii prăjite, ci și pentru că prețul unui toaster simplu, fără prea multe pretenții, este destul de redus, astfel că nu presupune un sacrificiu economic în niciun caz.


Apoi, există diverse tipuri de prăjitoare de pâine. Dacă ai o familie numeroasă, poate ar trebui să iei în calcul un toaster cu patru felii. Altfel, e suficient și unul simplu, cu două. În funcție și de dimensiunea feliilor pâinii tale preferate, ar trebui să ții cont și de dimensiunile prăjitorului. Unii preferă pâinea specială, toast, pentru prăjit, în timp ce alții n-ar renunța la pâinea lor preferată nici atunci când o prăjesc. Stai liniștit, există toastere de orice dimensiuni, potrivite pentru orice fel de pâine din comerț.

Dacă ești genul care ține să-și asorteze toate aparatele electrocasnice din bucătărie, trebuie să știi că și din punct de vedere al design-ului, ai o mulțime de variante. Există modele de prăjitor de pâine pe toate gusturile: simple, clasice, minimaliste, moderne, retro. În fine, de toate pentru toți. Evident, cu cât e un model mai exclusivist, e normal că va costa și mai mult.


Cât despre funcționalitate, din nou, avem mai multe tipuri de toastere. Există prăjitor de pâine vertical și prăjitor de pâine orizontal, în funcție de cum preferi să-ți prăjești pâinea.

Prajitor de paine - oferte emag.ro


Cele orizontale sunt cele la care așezi pâinea pe aparat, acesta se încălzește și prăjește pâinea prin intermediul unor rezistențe. Unul din avantajele acestui tip de toastere este că poți vizualiza nivelul de prăjire și, în plus, poți așeza diverse tipuri de pâine pe el, de mărimi și grosimi diferite. Mai mult, fiind un prăjitor orizontal, poți să pui direct brânză sau mezeluri peste felia de pâine pusă la prăjit.

La un prăjitor de pâine vertical, cel clasic, se introduc feliile de pâine în „picioare” și acestea vor fi expluzate atunci când sunt prăjite conform setării prestabilite de tine. Aici nu trebuie să întorci felia de pâine pentru a se prăji pe ambele părți, așa cum trebuie la un prăjitor de pâine orizontal. Pe de altă parte, nici nu poți folosi felii de pâine foarte groase, ci doar de lățimea maximă a orificiilor acestuia.

Cum funcționează, însă, un prăjitor de pâine? Puțini știu că, odată pornit, un prăjitor de pâine cu grilaj și rezistențe electrice elimină lent apa conținută în feliile de pâine, prin intermediul căldurii generate, lăsând prăjită și crocantă suprafața pâinii. Un prăjitor de pâine poate  face asta într-un interval cuprins între 1 și 3 minute, în funcție de preferințele utilizatorului și caracteristicile modelului de prăjitor de pâine.

Pâinea prăjită poate fi consumată în orice combinație, la micul dejun, la fel ca oricare altă felie de pâine, dar sandwich-urile astfel preparate au un gust superior. Pe de altă parte, o felie de pâine prăjită frecată cu usturoi este deja un aliment extrem de delicios. Sau frecată cu usturoi, roșii și puțin ulei de măsline, celebrul „pan amb tomaquet” catalan, o gustare simplă, dar extrem de gustoasă.

Chiar dacă mulți nutriționiști avertizează asupra consumului de carbohidrați, aceștia sunt de acord că, consumată cu măsură, pâinea prăjită este un aliment extrem de sănătos și deloc periculos pentru diete și sănătatea noastră.

„O felie de pâine consumată dimineața duce la un nivel mai scăzut al glucozei și îngrașă mai puțin decât o felie de pâine consumată seara”, susține Dr. Daniela Jakubowicz, de la Universitatea din Tel Aviv, care recomandă consumul de pâine prăjită dimineața. „Ora din zi - când mănânci și cât de frecvent mănânci - este mai importantă decât ce mănânci și câte calorii consumi”, mai susține medicul citat.