monitorulcj.ro Menu
Actualitate

De ce sunt IFN-urile atât de populare în rândul românilor? (P)

Există câteva motive pentru care românii preferă să ia credite de la IFN-uri în detrimentul clasicelor credite bancare:

-  Creditele de la IFN-uri se acordă simplu și rapid. Dacă ai o nevoie financiară, cu IFN-ul o rezolvi în aceeași zi;

- Condițiile de creditare sunt mai liberalizate. IFN-uri au gradul mare de aprobare. Ai șanse sporite să obții un credit de la un IFN decât de la o bancă. Creditele pot fi acordate pentru orice scop, pentru persoane cu orice venituri, fără limită de vârstă, de multe ori pot fi acceptate și persoanele cu istoricul negativ;


- Birocrația pe care o generează un astfel de credit este mai mică. În majoritatea cazurilor IFN-uri nu solicită alte documente decât cele de identitate;

- Comunicarea cu un IFN de regulă are loc prin internet sau prin telefon, este mult mai ușoară și nu necesită multe drumuri la biroul lor.


Care este scopul pentru care românii solicită credite rapide?

În general, un credit rapid este destinat urgențelor financiare. Dar pentru că orice credit generează costurile suplimentare, acesta trebuie solicitat doar pentru scopuri rezonabile. 


Cele mai utilizate destinații pentru creditele rapide sunt următoarele:

1. Îmbunătățirea locuinței


Aproximativ 31% dintre români împrumută pentru renovarea, redecorarea locuinței și obținerea unui confort sporit. Este o investiție corectă, pentru cei care își petrec mult timp acasă, care vor să-și îmbunătățească condiții de trai, însă necesită o atenție deosebită. Un credit pentru îmbunătățirea locuinței poate fi destul de mare, de aceea, este bine să fie făcute calculele dacă ratele lunare sunt suportabile și pot fi achitate la timp.

2. Cheltuielile neașteptate


Lucrările dentare, cheltuielile medicale, amenzile rutiere,  reparația instalațiilor sanitare, sunt cheltuieli urgente, care trebuie să fie acoperite rapid. Sunt cele mai justificate cheltuieli pentru care sunt solicitate credite IFN, iar acest lucru este dovedit de numărul mare de oameni care solicită un credit în acest scop;

3. Educația copiilor

Este a 3-a mare categorie de cheltuieli și de asemenea, este foarte justificată. Cheltuielile cu rechizite, cheltuielile pentru diverse cursuri sau pentru taxele școlare sunt motive foarte importante pentru care românii iau credite.

Partea bună este că, spre deosebire de anii precedenți, românii sunt din ce în ce mai educați din punct de vedere financiar și își administrează bugetele mult mai bine. Chiar și așa însă, există oameni care fac greșeli în administrarea creditelor, motiv pentru care specialiștii oferă următoarele recomandări:

- Nu trebuie să fie luate credite (indiferent că sunt bancare sau nebancare) înainte de o analiză atentă a bugetului;

- Nu trebuie să fie luați mai mulți bani decât sunt necesari pentru acoperirea nevoii;

- Nu trebuie să existe întârzieri în rambursare.

Dacă se respectă aceste reguli, creditul poate fi unul dintre cele mai bune instrumente pe care le ai la îndemână într-o societate din ce în ce mai alertă.