Actualitate

Municipiul Galați se uită cu jind spre Cluj-Napoca. Bugetarea participativă, „împrumutată” de la Cluj, nu este pe placul gălățenilor

Administrația municipiului Galați a luat exemplul Clujului în ceea ce privește proiectul de bugetare participativă. Cum a fost implementat însă, nu este pe placul gălățenilor.

Clujeni în Parcul Central Clujeni în Parcul Central

În vreme ce Primăria Cluj-Napoca a implementat primul proces de bugetare participativă online din România în 2017, iar de atunci a derulat cu succes încă două ediţii, Primăria Galaţi abia pregăteşte o ediţie-pilot, informează viata-libera.ro.

CITEȘTE ȘI:


Clujenii au propus, Primăria a ales. Pe ce se vor cheltui o parte din bani în 2020

Gălăţenii care şi-ar dori să se implice susţin că, în regulamentul aprobat de aleşii locali, criteriile impuse nu sunt accesibile marii mase a populaţiei, ci sunt, din contră,  foarte restrictive.

Luni seara, într-o postare pe pagina de Facebook, Emil Boc, primarul Clujului, anunţa că tocmai a mai implementat un proiect propus şi votat de clujeni pe platforma www.bugetareparticipativa.ro. Este vorba despre toalete publice moderne, complet automatizate şi dotate pentru persoanele cu dizabilităţi, racordate la utilităţi şi prevăzute cu sistem de spălare automatizat, care asigură autocurăţarea după fiecare utilizare.


CITEȘTE ȘI:

Fără urinat în spațiile publice! Unde au fost instalate noile WC-uri moderne din Cluj?

„Fireşte, ne-am bucurat pentru clujeni. Dar ne-am adus aminte, cu speranţă, că şi noi avem un Regulament cu privire la desfăşurarea procesului pilot de bugetare participativă la nivelul municipiului Galaţi, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 153/2020. Este adevărat că procesul pilot nu se referă la întreg oraşul, ci doar la zona Micro 38, 39, 40, că valoarea totală a bugetului propus este de numai 1.000.000 lei/an, dar tot ar fi un bun început. Desigur, dacă municipalitatea gălăţeană nu s-ar dovedi mai catolică decât papa în stabilirea regulilor”, arată sursa citată.


Un limbaj greu de descifrat

Sesizările primite de la gălăţenii care ar fi vrut să se implice în procesul de bugetare participativă au vizat în mare parte cerinţele Primăriei pentru depunerea unui proiect. Astfel, conform regulamentului, în fişa de proiect, gălăţenii trebuie să explice „valoarea adăugată pe care proiectul o aduce beneficiarilor”, iar la „Bugetul estimat: „se va completa valoarea estimată cu TVA care să includă costurile totale ale investiţiei (ex. proiectare, avizare, realizare)”. Trecând peste faptul că nu este precizează moneda, gălăţenilor fără cunoştinţe de specialitate le-ar fi foarte greu să indice, fie şi estimat, desfăşurătorul costurilor.

„Doar cineva care este specialist în domeniu ar putea face un asemenea proiect. Poate că ar trebui să plătesc o firmă autorizată care să estimeze costurile pentru ca Primăria să realizeze ceva la mine în cartier", „ sesizat unul dintre gălăţeni.


CITEȘTE ȘI:

Un oraș din Constanța va fi transformat într-un „Cluj mai mic”. Tot mai multe localități urmează exemplul Clujului

 


 

 

abonare newsletter