Actualitate

Zugravul cu suflet mare. Un tânăr a oferit spitalelor și altor instituții pompe de zugrăvit care să ajute la dezinfectat

Sergiu Rad, un tânăr care are o afacere de zugraveli și vânzări și închirieri de pompe pentru zugrăvit a oferit aparatură care a ajutat instituțiile clujene la dezinfecția spațiilor și mașinilor.

Sergiu Rad are 29 de ani și are o afacere prin care zugrăvește locuințele clujenilor, dar, de asemenea, are de vânzare și de închiriat pompe pentru zugrăvit. Ceea ce face Sergiu la prima vedere nu pare a fi o îndeletnicire care ar fi putut ajuta în lupta cu coronavirusul. Însă, oamenii de cele mai multe ori reușesc să ne surprindă.

În momentul în care s-a instaurat starea de urgență, Sergiu nu a mai avut de lucru. Vedea cum cadrele medicale, pompierii și polițiștii se luptă zi de zi pentru a împiedica răspândirea virusului și pentru a ajuta oamenii bolnavi, așa că a vrut și el să ajute.


De la zugrăvit la dezinfectat

Și-a dat seama că toate pompele pe care le-ar fi vândut sau le-ar fi închiriat stau degeaba, nefolosite, așa că a încercat să vadă dacă pot fi folosite la dezinfectat, iar experimentul a fost un succes.

„Când a venit starea de urgență am realizat că pompele stăteau degeaba că nu mai aveam de lucru, așa că m-am gâdit cum aș putea să ajut. Am testat să văd dacă pompele pot să fie folosite pentru a da cu dezinfectant, apoi am scris un anunț pe Facebook în care am scris că orice spital are nevoie, mă oder să le dau pompe gratuit pentru perioada stării de urgență”, a povestit Sergiu.


Nu a durat mult, iar telefonul a început să sune și în scurt timp pompele au ajuns la instituțiile din Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI:


EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI. Alin Mureșan, pompierul care are grijă ca ambulanțele SMURD să fie dezinfectate

 „M-au contactat de la ambulanță, de la spitalele din Cluj. Am dus pompe inclusiv la Unitatea de Primiri Urgențe și la Spitalul de Boli Infecțioase. La SMURD am dus patru sau cinci și toți mi-au zis că i-a ajutat într-o mai mică sau mai mare măsură. La UPU aveau cortul de triaj și mi-ai zis că înainte aveau nevoie de două ore să dezinfecteze, apoi, cu ajutorul pompei, terminau în 10 minute”, a explicat tânărul.

Dar din dar se face Rai

Însă, în scurt timp, a realizat că pompele pe care le avea nu acopereau necesarul, așa că a apelat la alte persoane din domeniu să ajute, iar aceștia au fost deschiși la inițiativă.


„După ce am rămas fără pompe am apelat și la alte persoane care se ocupă cu asta și au fost binevoitoare, au ajutat cu pompe. În momentul de față mai avem cinci pompe date la spitale, nu le-am ridicat pe toate. Toată lumea a venit mulțumită. O parte din ele au fost returnate, aveam nevoie de ele, că am început iar să lucrez. Dar important este că i-am ajutat. De asemenea, i-am anunțat pe toți că în cazul în care vine un val doi și mai au nevoie de ele să mă contacteze, că îi ajut cu mare drag. Pentru că, în fond, asta e cel mai important, să ne ajutăm reciproc”, a concluzionat Sergiu Rad.

În total, Sergiu a oferit spitalelor și altor instituții 16 pompe.


Un ajutor nesperat

Pompele au fost estențiale pentru ca cei din linia întâi să își facă treaba cât mai repede și cât mai bine.

„Sergiu a oferit în timpul acțiunilor de împiedicare a răspândirii SARS -COV-2 6 aparate pentru dezinfecția ambulanțelor la nivelul subunităților de intervenție a ISU Cluj, după care a contactat colegi de breaslă pentru a duce și spitalelor încă 10 aparate de refulare a lichidelor cu presiune (pompe pentru zugrăvit) astfel încât să le fie ușurată munca celor din linita întâi”, a spus Andrei Biriș, purtător în cadrul ISU Cluj.

Aceste pompe au fost binevenite mai ales datorită faptului că sunt aparate care suportă dezinfectantele și nu sunt distruse de acestea.

„Toate dispozitivele acestea care au fost donate, mai ales în prima perioadă și vorbim aici de februarie, martie, când încă nu se știa evoluția acestei pandemii, în care lumea era speriată, în care se știa doar că acest virus este sensibil la alcool de peste 80 de grade și la soluții virucide cu clor, au ajutat. Nu poți pune în orice pompă aceste soluții deoarece clorul distruge mecanismele, supapele și aceste pompe au fost de ajutor atât la sediu central și la garajul Serviciului de Ambulanță pentru dezinfecția spațiilor exterioare cât a autosanitarelor”, a zis Horia Simu, managerul Serviciului de Ambulanţă Cluj.

CITEȘTE ȘI:

O mână de clujeni au produs 150.000 de viziere pentru cei din linia întâi

 

 

 

 

abonare newsletter