Actualitate

Ce se mai aude de park and ride-ul de la Aeroport? Tișe: „Ne apropiem de licitaţie. Vedem în ce măsură vom avea bani”

Președintele Consilullui Județan Cluj, Alin Tișe, a declarat că proiectul tehnic pentru realizarea park and ride-ului de la Aeroport este în analiză și urmează să fie prezentat publicului.

Ce se mai aude de park and ride-ul de la Aeroport? Tișe: „Ne apropiem de licitaţie. Vedem în ce măsură vom avea bani” Ce se mai aude de park and ride-ul de la Aeroport? Tișe: „Ne apropiem de licitaţie. Vedem în ce măsură vom avea bani”

Șeful CJ a arătat că atât proiectul de park and ride, cât și cel pentru realizarea trenului metropolitan, ambele desfășurate în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca, rămân priorități pentru administrația județeană, arătând că, în ceea ce privește prima investiție, proiectul tehnic este finalizat și urmează să fie lansată licitația. Cheltuielile cu acest proiect vor fi suportate de Consiliul Județean, a mai arătat Tișe, adăugând că rămâne de văzut „în ce măsură vom avea bani”.

„Priorităţile Primăriei sunt şi priorităţile Consiliului Județean. Cu alte cuvinte, ambele obiective, pe care Primăria le gestionează ca şi titular, împreună cu celelalte comune din zona metropolitană, vor fi susţinute şi cofinanţate şi de noi, în măsura în care se va ajunge la momentul respectiv. Pentru partea de park and ride, Consiliul Județean urmează să suporte în integralitate cheltuiala, pentru că este un teren al Consiliului Județean, urmând ca Primăria să asigure mijloacele de transport, o staţie. Anul acesta deja a sosit proiectul tehnic, le analizăm şi le vom prezenta şi public, ne apropiem de licitaţie. Vedem în ce măsură vom avea bani pentru această soluţie”, a declarat Alin Tișe, la un post local de radio.


În noiembrie 2019, Primăria și Consiliul Județean Cluj au încheiat un protocol de colaborare în vederea realizării unor parcări de tip „park&ride”.

Mai puțin trafic în interiorul municipiului

Finanțată din bugetul Consiliului Județean, park and ride-ul ce urmează a fi construit în proximitatea Aeroportului Internațional ,,Avram Iancu" Cluj-Napoca are drept principal obiectiv descongestionarea traficului și stimularea mobilității prin utilizarea mijloacelor de transport public în comun, în locul autovehiculelor personale.


„Anul acesta se va finaliza studiul de fezabilitate și după ce este gata urmează să se facă partea de proiectare și de execuție. Teoretic, dacă lucrurile merg așa cum le-am stabilit, anul viitor ar trebuie să înceapă construcția acestui park and ride. Este absolut necesar ca cei care vin din zona Dej, Gherla, Bistrița, Baia Mare dacă vin în oraș să aibă posibilitatea să își lase mașina acolo, de acolo să ia mijloacele de transport în comun, astfel eliminăm o parte din trafic”, a explicat atunci Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.

În 2018, CJ Cluj a revocat dreptul de administrare al aeroportului asupra unui teren în suprafaţă de peste 4 hectare în vederea realizării unei parcări de tip park&ride. Cele 4 hectare se adaugă celor 12 hectare de teren din vecinătatea aeroportului pe care Alin Tişe a pus ochii încă din campania electorală când a promis realizarea unui centru internaţional de congrese şi expoziţii, lucru nerealizat nici până în ziua de astăzi.


1.000 de locuri de parcare și stație de autobuz

Parcarea de tip “park and ride” ar urma să aibă aproximativ 1.000 de locuri de parcare și ar urma să fie realizată sub nivelul solului, aproximativ cu o jumătate de nivel, astfel încât să poată fi ridicat și un etaj. Parcarea se află în zona de protecție a culoarului de zbor al avioanelor, motiv pentru care nu poate fi înălțată mai mult de unul sau două niveluri.

Potrivit protocolului de colaborare, Primăria Cluj-Napoca va asigura realizarea unor stații pentru mijloacele de transport în comun cu dotările și infrastructura aferentă, stații de bike sharing, amenajare acces auto/pietonal, iar Consiliului Județean îi revine realizarea, administrarea și întreținerea parcării “cu mențiunea că aceste facilități vor funcționa contra cost, taxele urmând a fi stabilite și încasate de către județul Cluj”.


Protocolul va fi valabil pe o perioadă de 49 de ani cu posibilitatea prelungirii.

Park & ride-ul de pe Calea Florești bate pasul pe loc. "Sunt 3 proprietari care nu se înțeleg între ei"

Primarul Emil Boc afirma la începutul acestui an că cei trei proprietari ai terenului pe care ar urma să fie construită o parcare de tip "park & ride" în cartierul Mănăștur nu pot ajunge la un consens, lucru care întârzie realizarea proiectului.


"La park & ride-ul de la Billa sunt trei proprietari pe care nicicum nu reușim să îi punem la aceeași masă. Sunt USAMV, Carrefour și Billa, care nu se înțeleg între ei pe marginea contractelor, iar noi avem dorință, dar nu avem nici teren, nici posibilitatea de a interfera direct cu ei. Toți trebuie să treacă decizia prin Consiliul de Administrație, dar când trece la un Consiliu de Administrație, se mai face o fuziune între Billa și nu știu cine și nu mai e acceași entitate", a spus Emil Boc, la un post local de radio.

CITEȘTE ȘI

Nu unul, ci două parkinguri de tip „park & ride” la Cluj-Napoca. Când vor începe lucrările?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter