Actualitate

Ordonanța militară 11. Noi reguli în ultima săptămână a stării de urgență

Ordonanța militară 11 a fost anunțată luni de ministrul de interne, Marcel Vela, în condițiile în care 14 mai este ultima zi în care mai este valabilă starea de urgență, iar autoritățile nu mai pot impune reglementări după această dată prin ordonanțe militare.

Ordonanța militară 11. Noi reguli în ultima săptămână a stării de urgență Ordonanța militară 11. Noi reguli în ultima săptămână a stării de urgență

Principalele prevederi ale ordonanței se referă la scoaterea de sub carantină a orașului Țăndărei din județul Ialomița, la continuarea suspendării zborurilor din și către Spania până la 14 mai și la exceptarea de la măsurile de carantinare și izolare a personalului navigant, maritim și fluvial, așa cum se întâmplă și în cazul piloților și al șoferilor de TIR.

Ordonanța militară 11 a fost publicată, luni seara, în Monitorul Oficial și deci, a intrat în vigoare.


Ce presupune Ordonanța Militară 11?

Art.1 - (1) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania şi din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, începând cu data de 12 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

(2) Măsura prevăzută la alin. (1) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, servicii tehnice, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale.


Art.2 - (1) Se exceptează de la măsura de izolare la domiciliu personalul navigant român, maritim şi fluvial, care se repatriază prin orice mijloc de transport, dacă la intrarea în ţară nu prezintă simptomele asociate COVID-19 şi sunt respectate condiţiile stabilite la art. 3 din Ordonanţa militară nr. 9/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.

(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Art.3 - (1) Se ridică măsura de carantinare în oraşul Ţăndărei, judeţul Ialomiţa.

(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Art.4 - (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea şi respectarea prevederilor prezentei ordonanţe militare:

a) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, prin Autoritatea Aeronautică Civilă Română, pentru măsurile prevăzute la art. 1;


b) Poliţia de Frontieră Română şi direcţiile de sănătate publică, pentru măsura prevăzută la art. 2.

(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.1 şi 2 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, în conformitate legislaţia în vigoare.

Art.5 - (1) Prezenta ordonanţă militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puţin 2 zile de la data publicării, despre conţinutul prezentei ordonanţe militare.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter