monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Răspunsuri la provocările privind locuirea în vremuri de pandemie. Despre „universul restrâns” propus de Studium Green (P)

Niciodată în epoca contemporană n-a fost mai evident ca acum, în perioada pandemiei declanșate de noul coronavirus, cât de strâns legată este calitatea locuirii de confortul casei în care ne petrecem timpul.

Perioada de autoizolare impusă de autorități pe timpul pandemiei pune în evidență confortul sau lipsa de confort a caselor în care locuim. Pot fi ele adaptate unor utilități de care până acum nu (prea) aveam nevoie? Ne simțim bine în spațiul nostru vital în condițiile în care nu putem să-l părăsim atât de des cum o făceam înainte? Simțiți că vă sufocați între betoane? Avem o marjă de mișcare care să ne permită să ieșim din ecosistemul nostru cotidian și în același timp, să nu fi nevoiți să părăsim clădirea care ne servește drept domiciliu?

Sunt întrebări la care unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari clujeni – și mă refer la Studium Green – a avut intuiția să răspundă încă cu mult timp înainte de această pandemie, fixând câteva repere – clare și inovative – privind calitatea locuirii. Este vorba despre locuința „verde”, realizată cu materiale certificate ecologic, cu spații comune extrem de generoase care aduc natura în interiorul habitatului comunității locative.


Proiectele Studium Green sunt foarte complexe, țintind, pe lângă eficiența energetică și protecția mediului, și oportunitățile pe care le oferă locatarilor de a socializa într-un spațiu comun intern, cu zone cu acces restricționat tocmai pentru a le oferi copiilor libertatea de ieși „în grădină” la joacă.

Spre exemplu, poate prea puțină lume știe că, în Cluj-Napoca, pe terasa unui bloc de locuințe există un veritabil parc verde de peste 850 mp, cu alei și băncuțe, iarbă și copăcei, cu căsuțe pentru păsărele și cu o perspectivă superbă asupra orașului. Este vorba despre o terasă înierbată, parte componentă a complexului rezidențial Venus.


Proiectul West Side Park pune la dispoziţia locatarilor peste 5.000 mp de spaţii verzi chiar în incinta ansamblului, din care 2.500 de mp aparțin celei mai mari terase verzi suspendate, rezidenţiale din Transilvania. Proiectul West Side Park, vândut în întregime, pune la dispoziţia locatarilor peste 234 de apartamente de vânzare cu peste 5.000 mp de spaţii verzi chiar în incinta ansamblului, din care 2.500 de mp aparțin celei mai mari terase rezidențiale verzi suspendate din Transilvania.

Și complexul WINGS, aflat acum într-un spectaculos proces de edificare, este proiectat pe aceeași filosofie, astfel că el prevede realizarea a 228 de apartamente, fiecare apartament avand terasă proprie. Clădirea cuprinde apartamente cu 1, 2 chiar și 4 camere, apartamente pe două niveluri care dispun de două sau chiar trei terase. Apartamentele situate pe colț au peste 40 mp de terasă.  De asemenea, proiectul WINGS include o zonă verde, o zonă de joacă pentru copii, dar și zone de grădinărit.


Toate aceastea fac din WINGS un spațiu rezidențial în care cei care au ales sau sunt nevoiți să lucreze de acasă să aibă condițiile ideale pentru aceasta, dar și un loc de joacă pentru copii. Proiectul este astfel gândit încât cei care au ales să achiziționeze apartamente cu terase foarte mari au posibilitatea de a-și monta inclisiv jacuzzi.

„La WINGS”, spune dezvoltatorul, „am ales să oferim relaxare după muncă, apus de soare relaxant și răsărit revigorant”.


Așa se face că, dacă astăzi realitatea ne someză să găsim un răspuns la modul în care ne va schimba pandemia de coronavirus, atunci Studium Green este în situația de a ne sugera deja o direcție.

Deschizători de drumuri și în cazul clădirilor verzi


În 2012, Studium Green finaliza primul proiect rezidențial verde din Transilvania.

Astăzi, cu un portofoliu care conține peste 50% clădiri verzi, Studium Green este primul dezvoltator imobiliar care a implementat conceptul de clădire verde din Transilvania şi membru al România Green Building Council (organismul care certifică îndeplinirea exigențelor de clădire verde) din 2010.

Dezvoltatorul a obţinut aceste titulaturi prin respectarea standardelor Green Homes în majoritatea ansamblurilor rezidenţiale construite, clădiri performante, în care eficienţa energetică se află pe primul loc.

„În zona rezidenţială pe care o vom inaugura, WINGS pune bazele unei noi comunităţi open-minded, încurajată să preţuiască fiecare moment petrecut acasă, în intimitate sau alături de familie, conectată la oraș însă protejată de agitația acestuia”.
Statement al Studium Green