monitorulcj.ro Menu
Actualitate

PRIMER. Cinci sfaturi pentru cei care se întorc la serviciu de la cei care nu au plecat de la serviciu (P)

Odată cu relaxarea restricțiilor dupa 15 mai se vor întoarce la serviciu foarte mulți angajați din birouri și lucrători industriali, dupa 2 luni de pauză.

Mulți sunt îngrijorați pentru sănătatea lor, pe bună dreptate.

5000 de angajați din fabricile de medicamente din România nu au avut pauză nici măcar o zi și nu au avut nici un fel de problemă de infectare. Asta pentru că în industria farmaceutică există o cultură responsabilă adânc înrădăcinată de Environment, Health, Safety (EHS – Mediu, Sănătate, Siguranță).


Tocmai de aceea am crezut că este o idee bună să împărtășim cinci bune practici pe care fabricile de medicamente din România le-au pus în aplicare cu sfințenie în ultimele 2 luni în propriile comunități și care au ajutat la trecerea peste această perioadă, fără efecte secundare. Informațiile de mai jos, venite din propria experiență, nu acoperă toate măsurile care se pot lua, dar sunt un prim pas în planificarea reluării activității pentru managerii organizațiilor medii și mari, mai ales cele care lucrează în clădiri de birouri, spații industriale și situri de producție.

Dacă cineva crede că implementarea măsurilor de mai jos este scumpă, atunci să se gândească la costul izbucnirii unei epidemii de Coronavirus în propria-i organizație.


Dr Dragoș Damian, PRIMER

Cinci sfaturi pentru cei care se întorc la serviciu de la cei care nu au plecat de la serviciu.


1. Numiți un “epidemiolog de serviciu”, cineva din Resurse Umane, chiar Directorul RU.

Să fie un coleg care să stăpânească minime cunostințe medicale și despre COVID-19 responsabil pentru starea de sănătate a fiecărui coleg, implementarea și controlul tuturor măsurilor de prevenție împotriva Coronavirusului și relația cu medicul ogranizației.


2. Gadget-ul de măsurare a temperaturii este noul prieten al organizației.

Un termometru-pistol este suficient, un scanner termic este ideal la organizații mari; cereți administratorilor clădirilor să instaleze unul.
“Epidemiologul de serviciu” va fi instruit cum să interpreteze rezultatele și asupra măsurilor pe care trebuie sa le ia.


3. Creați o cultură de a) distanțare individuală, b) eticheta respiratorie și c) igiena a mâinilor

a) Distanțarea individuală de 1,5-2 metri este mai eficientă decât masca și mănușile, pe care marea majoritate a angajaților oricum nu le folosesc corect. Regândiți pauza de fumat și pauza de masă.

Evident, trebuie să distribuiți măști și mănuși pe cheltuiala voastră tuturor angajaților.

b) “Epidemiologul de serviciu” trebuie să instruiască angajații să tușească și strănute în pliul cotului. Când 100% dintre angajați o vor face, atunci aveți eticheta respiratorie dorită.

c) Creati un reflex prin introducerea unei pauze fazate de spălare / dezinfecție a mâinilor. După un timp colegii o vor face singuri. Nu uitati să cereți administratorilor clădirilor să instaleze dispensoare de săpun / dezinfectant și covorașe cu dezinfectant.

Promovați a) b) si c) prin signalistica în toate locurile cu putință.

4. Uniforma / echipament de serviciu, ideal de unică folosință. Dezinfecția totală a spațiilor o dată pe săptămână

Două dintre cheile de boltă ale protecției individuale.
Uniforma / echipamentul de serviciu nu este o glumă, chiar și în clădirile de birouri, evită transportul virusului de acasă la serviciu și invers.
Cereți administratorilor clădirilor de birouri să facă dezinfecția totala o dată pe săptămână

5. Refuzati ofertele pentru testare în colectivitate și stoc preventiv de medicamente.

Prima nerecomandată, a doua de-a dreptul interzisă.
Cereți sfatul unui specialist în funcție de situația din organizația voastră înainte să cedați diverselor oferte.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din țară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA-SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA