Actualitate

Profesorul Rafila avertizează: „Nu cumpărați Remdesivir de pe internet!”

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, recomandă oamenilor să nu cumpere de pe internet medicamentul Remdesivir, pentru că în mod sigur este contrafăcut.

Profesorul Rafila avertizează: „Nu cumpărați Remdesivir de pe internet!” Profesorul Rafila avertizează: „Nu cumpărați Remdesivir de pe internet!”

Rafila a arătat că medicamentul nu se găsește de cumpărat în farmacii, ci se administrează numai în spitale, injectabil, nu sub formă de pastile, și numai pacienților în stare critică.

„Eu sunt convins că deja se găsește pe internet. Dar nu se găsește de fapt medicamentul, se găsește un nume și un ambalaj cu o pastilă care poate să aibă efecte grave. Nu se administrează acasă și nu se administrează preventiv! Am avut probleme cu persoane care au luat cantități mari de hidroxiclorochină preventiv - și în România, și în alte țări. S-a mai întâmplat și în România, cred. E un medicament toxic, sunt medicamente care de obicei se dau în infecții parazitare și ele sunt introduse în terapia bolii, nu în profilaxie”, a declarat profesorul Rafila, la Digi24.


Remdesivirul, rezultate contradictorii la testare

Președintele Societății Române de Microbiologie este destul de rezervat în privința eficienței acestui medicament în tratarea Covid-19, arătând că informațiile sunt contradictorii, că nu au fost făcute suficiente studii și, spune profesorul, trebuie luat în calcul și factorul politic și economic care apare în recomandarea acestei terapii.

„Remdesivirul, medicamentul care a fost aprobat în regim de urgență de agenția americană FDA ca tratament etiologic pentru Covid-19, este un antiviral, care inhibă replicarea virală, adică multiplicarea virusului. Practic, blochează o enzimă a virusului ce permite replicarea acidului nucleic viral, ARN-polimerază se numește enzima respectivă, și acționează prin blocarea acelei enzime. Este un medicament dezvoltat cu ceva timp în urmă, a fost încercat fără succes în tratamentul infecției cu virusul Ebola. A mai fost utilizat și în alte infecții produse de alte tipuri de coronavirus și acum este testat pentru introducerea ca terapie în infecția cu noul coronavirus”, a explicat Alexandru Rafila.


„Lucrurile au mers pe repede înainte în ultima perioadă. Și noi desfășurăm două studii. La Matei Balș profesorul Cercel a început un studiu care este organizat chiar de firma Gilead, cred, cea care produce acest medicament, dar sper să avem și șansa de a organiza studiul coordonat de OMS, se numește „Solidarity”, care include multe țări din UE, dar și din afara UE și compară eficacitatea acestui produs, remdesivir, cu schemele terapeutice oarecum „tradiționale”, hidroxiclorochină sau alte lucruri. În privința remdesivirului, noi avem niște date care au fost puțin contradictorii”, a spus profesorul Rafila.

CITEȘTE ȘI


Rafila: Sper că până în toamnă să avem un medicament eficient pentru COVID-19

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter