Actualitate

Clujul viitorului: Maurer Panoramic va avea cea mai complexă și mai adâncă fundație pentru o clădire rezidențială din România (P)

Printre activitățile economice locale care nu se lasă impresionate de criza declanșată de noul coronavirus se află și construcțiile.

Dar, în acest articol, nu este vorba despre orice fel de construcții, ci despre un șantier spectaculos atât prin dimensiuni cât și prin punerea în operă a celor mai înalte tehnologii inginerești dezvoltate în acest sector.

Cei care au mai trecut prin Piața Abator au avut ocazia să vadă lucrările de pregătire ale acestui șantier. Vestea bună este că lucrările la impresionanta construcție continuă intens, în ciuda crizei. Știm că, momentan, nu puteți să veniți la șantierul Maurer Panoramic, și, tocmai de aceea, vă arătăm noi cum evoluează.


Maurer Panoramic este un proiect dezvoltat de Maurer Imobiliare, unul dintre cei mai remarcabili dezvoltatori imobiliari din România. Are o locație excelentă și o arhitectură impresionantă, așa că suntem convinși că acesta va deveni un punct de reper pentru comunitatea clujeană.

Am stat de vorba cu domnul Adrian Ţigău, Director General al companiei Maurer Imobiliare Cluj: „Indiferent de context, unele lucruri trebuie să meargă mai departe. Empatizăm cu sentimentul firesc de incertitudine, din această perioadă. Tocmai de aceea, vă asigurăm de faptul că, la Maurer Panoramic, lucrările evoluează conform planului prestabilit. Proiectul, desfășurat pe 28 de niveluri, este unul grandios, o provocare pe care o îndeplinim cu succes. Trebuie să știți că Maurer Panoramic va avea cea mai complexă și mai adâncă fundație pentru o clădire rezidențială din România, cu săpături efectuate la o adâncime de peste 21 de metri, în zona centrală a Clujului, chiar lângă cursul Someșului Mic.”


Conform Departamentului Tehnic al Maurer Imobiliare Cluj, în luna aprilie, pe șantierul Maurer Panoramic au fost prezente, zilnic, 13 utilaje: 2 macarale-turn, o automacara, 3 miniexcavatoare, 2 excavatoare, un buldoexcavator, 2 încărcătoare frontale, 2 dumpere. De asemenea, cei peste 30 de specialiști de pe șantier – 25 de muncitori și 6 ingineri, implicați și profesioniști, și-au continuat activitatea, în deplină siguranță. Astfel, s-a finalizat etapa de excavații și s-a atins cota de fundare. A fost realizat ultimul rând de sprijinire metalică (rândul 6) pentru pereții mulați și s-au turnat primele grinzi de fundare, urmând să se efectueze lucrări premergătoare execuției radierului.

Proiectul Maurer Panoramic din Cluj-Napoca este unic, în contextul ingineriei geotehnice din România şi a proiectării excavaţiilor adânci, atât prin prisma limitărilor întâlnite pe parcursul dezvoltării acestuia, cât şi ca mod de abordare a unui proiect atipic. Maurer Imobiliare susține dezvoltarea inovativă, iar livrarea cu succes a unui proiect emblematic și includerea acestuia în portofoliul de lucrări al ingineriei geotehnice românești asigură contextul unor viitoare proiecte valoroase și ambițioase.


Iată ce spun reprezentanții SBR Solentache Bachy Fundații, cei care s-au ocupat de proiectarea și execuția lucrărilor pentru fundații speciale (piloți și sprijinirea pereților mulați): „Configurarea sistemului de sprijinire a devenit o provocare dificilă, din punct de vedere ingineresc, atât din cauza adâncimii considerabile a excavaţiei, care depăşeşte cu aproximativ 50 - 80% adâncimile uzual proiectate în orașele mari, cât şi din cauza necesităţii alegerii unor soluţii alternative, rareori întâlnite sau documentate în România. Abordarea sistematică şi corelarea cu toate entităţile implicate în procesul de proiectare şi execuție se traduce în impact maxim asupra succesului investiţiei. Totodată, monitorizarea şi investigarea geotehnică reprezintă puncte cheie ale proiectului, iar studiul rezultatelor obţinute în urma execuției reprezintă surse valoroase pentru dezvoltări viitoare de acest tip, aplicabilitatea excavațiilor de tip incintă circulară fiind una vastă.”

Adâncimea impresionantă a fundației (21,5 metri) este datorată și faptului că vor exista 5 niveluri de parcări subterane, dintre care 3 clasice și 2 automatizate. Acestea vor deservi nevoile proprietarilor de spații și de apartamente, existente în cele 23 de niveluri supraterane. Conform Directorului General al Maurer Imobiliare Cluj, Adrian Ţigău, sistemul de parcări automatizate este coreean, unic în România, fiind produs de AJ Automated Parking Systems și instalat de Technolights Serv. Acesta va contribui la confortul și la siguranţa locatarilor, dar și la economia de timp și de spațiu.


„Dintotdeauna, succesul companiei Maurer Imobiliare a constat în urmarea valorilor în care credem. Ne ghidăm după aceleași valori - profesionalism, calitate, încredere, respect, unitate, viziune - chiar și în perioade dificile. Proiectul Maurer Panoramic se va finaliza la sfârșitul anului 2021”, a adăugat domnul Adrian Ţigău.

Așa da, Maurer Panoramic!


Sperăm să rămână, în continuare, un exemplu de bune practici și le dorim spor la treabă.

Mai multe detalii despre Maurer Panoramic puteți gasi pe website-ul lor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter