Actualitate

Clujul ar putea fi legat la Autostrada Transilvania anul viitor. Boc: „Ar ajuta foarte mult mobilitatea urbană”

Primarul Emil Boc a declarat că drumul expres care va conecta Clujul la Autostrada Transilvanis, prin Tureni, ar putea fi finalizat anul viitor.

Clujul ar putea fi legat la Autostrada Transilvania anul viitor. Boc: „Ar ajuta foarte mult mobilitatea urbană” Clujul ar putea fi legat la Autostrada Transilvania anul viitor. Boc: „Ar ajuta foarte mult mobilitatea urbană”

Edilul a spus că speră ca drumul care leagă Autostrada Transilvania de DN1, asigurând o conexiune a Clujului cu A3, să fie gata anul viitor, întrucât acesta ar facilita mobilitatea între Cluj-Napoca - Turda și Cluj-Napoca - București.

"Conectivitatea Autostrăzii Transilvania de pe DN1, prin Tureni, se realizează în momentul de față și sperăm ca anul viitor să avem gata această conectivitate a Clujului cu autostrada, pentru că asta ar ajuta foarte mult, fiind vorba de doar 5-6 kilometri, pentru a asigura mobilitatea urbană pe axa Cluj-Turda și Cluj-București", a declarat Emil Boc, la un post local de radio.


Primarul Clujului a afirmat, în contextul discuțiilor privind relaxarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului după 15 mai, că România are șansa să investească în infrastructură și în proiecte de dezvoltare, astfel încât „în tot răul să fie și un bine”.

„Există șansa de investi foarte mult în locuri de muncă, în infrastructură. România are șansa ca în tot răul să fie și un bine. Binele acesta ar putea fi șansa de a avea noi locuri de muncă, noi investiții. Vă dau un exemplu, la nivelul Clujului, avem în derulare încă proiecte mari. Uitați-vă la Spitalul Regional de Urgență, la Centura Metropolitană, la proiectul de tren metropolitan și metrou, ca să nu mai vorbim de Autostrada Transilvania, încă un miliard de euro, pentru a ajunge mai aproape de Borș, lucru care este vital pentru noi”, a mai spus edilul.


Boc: „Gândiţi-vă cât timp am salva pe această rută”

Primarul Emil Boc a avut o discuţie, în luna februarie, cu Ministrul Transportului şi l-a convins de necesitatea unui drum pe patru benzi între Tureni şi Autostrada Transilvania. Edilul a declarat atunci că proiectul se poate realiza în doar câteva luni, iar astfel se va evita toată aglomeraţia din Turda.

„Am obţinut sprijinul Ministrului Transportului pentru conectarea Clujului de autostradă. Dacă vrei să mergi la Bucureşti sau Braşov trebuie să mergi prin Turda, că doar nu o să mergem să batem calvarul din Floreşti – Gilău. Astăzi este un calvar să treci prin Turda, în special mini centura pe care nu au reuşit să o finalizeze. În plus, cei din Turda sunt sufocaţi de trafic. Am cerut şi am obţinut aprobarea Ministrului, în prezenţa tuturor şefilor de companii, pentru realizarea unui proiect rapid, dar foarte important. De la Tureni, vom realiza un drum de 5,4 kilometri pe patru benzi care va intra direct în autostradă. Mergi pe 4 benzi din Cluj până în Tureni şi de acolo încă 5,4 kilometri tot pe patru benzi până în autostradă. Gândiţi-vă cât timp am salva pe această rută. În plus, decongestionăm şi Gilău-Cluj, deoarece mulţi care merg pe autostradă sunt obligaţi să ocolească pe acolo. Trei luni de zile se face studiu de fezabilitate după care se va face proiectarea şi licitaţia, iar 9 luni se face execuţia. Cred că se poate încheia această lucrare până la finalul lui 2021”, a declarat Boc.


Studiu de fezabilitate pentru conectarea Clujului la autostradă

La începutul lunii aprilie, a fost lansată licitația pentru elaborarea documentației necesare construirii Drumului Expres ce leagă Autostrada Transilvania (zona Turda) de DN1 (zona Mărtinești).

Termenul limită de depunere a ofertelor este data de 6 mai, iar valoarea contractului este estimată la 2.719.778 lei - 3.213.374 de lei, bani proveniți din fonduri europene, prin Programul Operational Infrastructura Mare - POIM.


Drumul Expres Turda-Halmeu, din care face parte drumul vizat de proiectul licitat, are o lungime totală de 320,2 kilometri și un cost estimativ de 1,7 miliarde de euro. Lucrările la sectorul de drum care va lega A3 de DN1, de 5,3 kilometri, sunt estimate la aproximativ 55,3 milioane de euro, cu câte două bezi pe sens, iar mare parte din lucrări se vor desfășura în zona de deal-munte.

CITEȘTE ȘI


Clujul va fi conectat direct la autostradă! Planul pe care Boc vrea să îl pună în aplicare

 

3 milioane de lei pentru studiul de fezabilitate a drumului care leagă Clujul de A3 și A10

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter