Actualitate

Vești bune pentru locuitorii din Aghireșu. Încep lucrările de canalizare

Încep lucrările de canalizare în comuna Aghireșu din județul Cluj.

Compania de Apă Someș S.A a emis ordinul de începere a lucrărilor din cadrul contractului „Înființare rețea de canalizare în localitatea Aghireșu, comuna Aghireșu, județul Cluj”.

În cadrul acestui contract vor fi realizate următoarele obiective de investiții:


- 14 km de conducte de canalizare,

- șapte stații de pompare a apelor uzate,


- aproximativ 2 km de conducte de refulare,

- 459 de racorduri de canalizare la imobile precum și


- o stație de epurare compactă mecano-biologică.

Valoarea totală a lucrărilor este de 7.399.829,35 lei fără TVA, acestea fiind finanțate din Fondul de Întreținere, Înlocuire, Dezvoltare precum și din redevența cuvenită Consiliului Județean Cluj.


Județul Cluj, racordat complet la apă și canalizare, până în 2023

Până în 2023, județul Cluj ar putea deveni primul județ din România care va avea întreaga populație racordată la rețelele de canalizare și apă potabilă. 85% din costul proiectelor ar urma să fie susținut din fonduri europene.

Conform proiectelor semnate în 2017, respectiv 2018, un total de 189 de localități din județele Cluj și Sălaj vor racordate cu apă captată din râurile Arieș și Someș. Județul Cluj se întinde pe două bazine hidrografice distincte, Someș-Tisa, respectiv Mureș, acesta din urmă prin afluentul Arieș, astfel există două companii publice care gestionează sistemele de apă și canalizare.


Primul program, semnat în decembrie 2017 și în valoare de peste 150 de milioane de euro fără TVA, vizează zona Turda-Câmpia Turzii, presupunând lucrări de îmbunătățire și extindere a infrastructurii din sectorul de apă și apă uzată pentru circa 100.000 locuitori. Astfel, proiectul de peste 700 milioane de lei (din care aproape 600 milioane de lei din fonduri europene) implementat de Compania de Apă Arieș SA ar asigura în total două municipii și 13 comune.

La finalul întregului proiect, conectarea la rețelele de apă ar crește de la 84% până la 100%, în timp ce rata de colectare și epurare a apei uzate ar urma să crească de la 66% până la 95% în aria de operare, respectiv până la 100% în zonele cu peste 2.000 de locuitori, conform g4media.ro.

CITEȘTE ȘI 

Clujul, primul județ racordat 100% la apă și canalizare?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter