Actualitate

100 de ani de la înfiinţarea primului institut de speologie din lume la Cluj-Napoca

Institutul de Speologie din Cluj, fondat de Emil Racoviţă, primul de acest fel din lume, aniversează duminică 100 de ani, cu ocazia centenarului fiind lansată o expoziţie online.

100 de ani de la înfiinţarea primului institut de speologie din lume la Cluj-Napoca 100 de ani de la înfiinţarea primului institut de speologie din lume la Cluj-Napoca

„100 de ani de la înfiinţarea Institutului de Speologie al UBB. Profesorul şi rectorul Emil Racoviţă se întoarce acasă. Anul 2020 marchează împlinirea unui secol de la venirea lui Emil G. Racoviţă la Universitatea din Cluj de la Universitatea Sorbona, unde îşi câştigase deja un renume mondial în biologie, fiind primul naturalist care a cercetat, dincolo de cercul Polar Austral, între anii 1897 - 1899, lumea vie a Antarcticii ca membru al expediţiei 'Belgica'. (...) Sosirea omului de ştiinţă la Universitatea din Cluj determină şi înfiinţarea Institutului de Speologie din Cluj printr-o lege specială, promulgată în data de 26 aprilie 1920", se arată într-un comunicat trimis de Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.

UBB va omagia personalitatea lui Emil Racoviţă printr-o sesiune omagială solemnă.


„În Anul Centenar Emil Racoviţă UBB va marca personalitatea acestuia printr-o sesiune omagială solemnă în luna octombrie 2020, atât cu lucrări despre contribuţia lui Emil Racoviţă la domeniul pe care l-a fondat la nivel internaţional şi la consolidarea prestigiului internaţional al universităţii clujene, cât şi prin relansarea la UBB a cercetărilor multidisciplinare asupra naturii/ştiinţelor vieţii, în spiritul integrativ al savantului. Prin acest demers, UBB onorează memoria savantului Emil Racoviţă, profesor şi rector al universităţii noastre, şi relansează în spiritul său academic ştiinţele naturii/vieţii la UBB”, declară, potrivit comunicatului, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Institutul de Speologie "Emil Racoviţă" organizează, cu ocazia aniversării, şi o expoziţie dedicată savantului al cărui nume îl poartă.


Institutul de Speologie „Emil Racoviţă'” a lansat duminică o expoziţie online dedicată marelui savant român, în contextul celebrării unui secol de la înfiinţarea, la Cluj, a primului asemenea centru de cercetări din lume. Expoziţia „Emil Racoviţă + Speologie = 100 ani”, organizată cu obiecte originale din arhiva şi biblioteca Institutului de Speologie din Cluj, conţine şi câteva lucuri personale ale savantului, dintre care unele recent descoperite. Pentru moment, din cauza situaţiei actuale, expoziţia poate fi vizionată doar în mediul online, pe site-ul www.speologie100.webador.com. De îndată ce condiţiile o vor permite, aceasta va putea fi vizitată şi fizic, ea urmând să fie găzduită la Muzeul de Zoologie al Universităţii Babeş-Bolyai.

Printre altele, Institutul de Speologie a pregătit şi un volum aniversar, care va fi postat, deocamdată, online, tot pe site-ul www.speologie100.webador.com.

Ultimele Stiri
abonare newsletter