Actualitate

A ȘASEA STRIGARE pentru reabilitarea Castelului Banffy din Răscruci. CJ Cluj pune la bătaie peste 6 milioane €

Consiliul Județean Cluj a lansat pentru a șasea oară licitația pentru reabilitarea Castelului Banffy din Răscruci, deoarece nicio firmă nu s-a prezentat la licitațiile anterioare. Suma alocată proiectului a fost majorată la 29,3 milioane de lei.

Anunțul de atribuire a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice astăzi, pentru a șasea oară, după ce la primele cinci licitații nu s-a prezentat niciun ofertant. Proiectantul a solictat în luna martie Consiliului Județean Cluj suplimentarea cu 8,5 milioane lei a contribuției proprie la investiție, astfel încât noua valoare a proiectului ajunge la 29.306.279 lei (aproximativ 6 milioane de euro).

Suplimentarea bugetului a fost solicitată de proiectant în contextul în care lucrarea a fost scoasă la licitație în repetate rânduri, însă toate anunțurile au fost anulate din lipsă de ofertanți. Astfel, după patru licitații fără efect, în luna ianuarie 2020 proiectantul a actualizat devizul general, rezultând o valoare suplimentară de 8.591.135,59 lei față de cea existentă.


Noul termen limită pentru depunerea ofertelor este data de 11 mai 2020. Societatea desemnată câștigătoare a proiectului urmează să execute lucrările de restaurare, conservare și reabilitare a monumentului istoric Castel Banffy, dar și la parcul-monument. Criteriul de atribuire a licitației îl constituie raportul cel mai bun între calitate și preț.

Prima strigare, în toamna anului 2018

Proiectul a fost scos la licitație pentru prima dată în 6 noiembrie 2018, valoarea inițială estimată a lucrărilor fiind de 13.473.392 lei fără TVA. După două încercări eșuate, valoarea proiectului a crescut, în octombrie 2019, la 22.086.837 lei. Investiția este finanțată din Fondul European de Dezvoltare Regională, Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020. Lucrările de restaurare și conservare vor trebui realizate în maxim 24 de luni din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor.


Castelul se transformă din școală în centru cultural

Prin intermediul proiectului se urmărește punerea în valoare a ansamblului monument istoric prin schimbarea funcțiunii castelului din școală, care a fost ultima funcțiune a clădirii, în Centru Cultural cu standarde ridicate de finisare și dotare. În acest scop, se va amenaja un Centru cultural reprezentativ pentru județul Cluj, prin restaurarea clădirii și a zonei aferente, cu realizarea unor funcțiuni care să permită organizarea unor evenimente culturale, precum și deschiderea castelului pentru vizitarea de către publicul larg. Suprafața terenului ce aparține castelului este de 56.128 mp, din care 644 de mp sunt ocupați de castelul Banffy iar 691 de mp de clădirile adiacente.

Castelul de la Răscruci face parte din ansamblul arhitectural Bánffy de la Bonţida. Monumentul a fost construit în stil neoclasic eclectic și este împrejmuit de un domeniu folosit în epocă drept reşedinţă de vară a familiei Banffy. În prezent, castelul se poate vizita la cerere.


Citește și 

Încă o strigare pentru extinderea Skatepark-ului Rozelor. Proiect de 2,6 mil. lei

 


Licitația pentru stații "verzi" de autobuz a fost relansată. Investiție de peste 600.000 lei

 

abonare newsletter