monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Ești din Cluj? Iată ce poți cumpăra de pe internet pentru a susține afacerile locale afectate de COVID-19! (P)

Coronavirusul a “paralizat” extrem de multe business-uri, iar prognozele economiștilor nu sunt deloc încurajatoare.

Aceștia spun că există șanse mari ca situația să se agraveze în viitorul apropiat și să se ajungă la o criză economică mondială. Micii întreprinzători români se plâng că nu mai rezistă, iar cei care au reușit să își mute afacerea în mediul online mai speră într-o minune. Industria hotelieră și restaurantele au fost primele lovite de criză. Pe această “listă neagră” se află și magazinele de mobilă sau cele care comercializează haine ori produse cosmetice. În această perioadă, oamenii își cumpără mai mult alimente, spun analiștii. Cu toate acestea, un lucru este sigur: multe firme oferă discounturi semnificative, pentru a nu pune lacăt pe afaceri. 

Iată ce poți cumpăra de pe internet pentru a sprijini afacerile locale în această perioadă:


Unii specialiști în economie afirmă că măsurile luate pentru evitarea răspândirii coronavirusului pot provoca o criză economică asemănătoare cu cea din anii ‘30. Diminuarea cererii, șomajul în masă, scăderea producției, criza financiară, urmată de cea a datoriilor publice, toate acestea sunt piedici majore în calea dezvoltării. Așadar, perspectivele sunt sumbre, iar totul depinde de perioada de izolare. Magazinele online și restaurantele cu livrare la domiciliu sunt singurele care mai înregistrează vânzări, deși scăzute. Specialiștii spun că poți profita de unele reduceri, pentru a-ți mai cumpăra câte ceva, fie că este vorba despre o pereche de sandale cu toc comod sau un fotoliu nou. Important este să îți stabilești un buget fix, pe care să îl respecți și să treci pe o listă produsele de care ai nevoie. 

Dacă faci un tur virtual prin magazinele online, poți achiziționa aproape orice ai nevoie. Mai jos, ai câteva sugestii, de care poți ține cont pentru a trece cu bine de perioada de izolare și pentru a susține afacerile locale, micii întreprinzători și economia românească:


- Achiziționează verdețuri de la persoane care au sere. O să ajuți, astfel, economia locală, iar dacă și alții îți vor urma exemplu, mai multe persoane vor avea în continuare un loc de muncă. Caută pe rețelele sociale sere de la tine din județ, care fac livrări la domiciliu. Unii proprietari oferă un coș plin cu legumele necesare pentru o săptămână, iar valoarea acestuia nu depășește o sută de lei. În el găsești, de obicei, ceapă verde, salată, usturoi, cartofi, ridichi, etc.

- Comandă mâncare de la restaurante mici, de cartier. Unii proprietari oferă "mâncare la oală", un meniu conceput special pentru a sări în ajutorul familiilor numeroase, dornice să mănânce bucate bine preparate. De asemenea, poți face și o faptă bună. Comandă câteva preparate și solicită ca livrarea să-i fie făcută unei persoane care știi că e într-o situație grea. Dacă e vorba de oameni în vârstă, ar fi bine să îi anunți că o să primească un pachet, pentru ca aceștia să deschidă ușa curierului cu încredere. Dacă la tine în bloc locuiesc bătrâni nevoiași, poți să le faci o astfel de surpriză. 


- Cumpără flori de la cei care au sere. Cu siguranță, vânzările au scăzut semnificativ și aceștia se confruntă cu probleme economice. Câteva mușcate frumoase îți pot însenina zilele de izolare la domiciliu. Fie că le pui pe balcon, la fereastră ori în grădină, cu siguranță te vor încânta și îți vor reda buna dispoziție. 

- Fă cumpărături de la producătorii români, indiferent că vrei să îți achiziționezi o plapumă, o pereche de pantofi sau un colțar. Pentru oricare dintre ele, găsești produse pe internet, toate sub marca “produs în România”.


Așadar, chiar și în vremuri de criză, trebuie să îți cumperi mâncare, alimente, haine sau chiar mobilă. Alege ceva pe gustul tău, dar, în același timp, fii solidar!