Actualitate

La ce distanţă trebuie să fie magazinul? Unde poate fi plimbat câinele? Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări privind izolarea

Grupul de Comunicare Strategică a răspuns la cele mai frecvente întrebări privind restricțiile de circulație sau alte prevederi ale ordonanțelor militare.

Iată principalele întrebări la care răspunde Grupul de Comunicare Strategică:

1. Pot merge la serviciu, în această perioadă, şi persoanele care fac naveta? Care locuiesc în Ilfov, de pildă, şi muncesc în Bucureşti?


În conformitate cu prevederile Ordonanţei militare nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, art. 1, pct. a „Se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, cu următoarele excepţii…deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoiˮ.

Astfel, actul normativ stipulează că este permisă deplasarea între locuinţă şi locul de muncă. Nu se face menţiunea că localitatea în care se defăşoară activitatea profesională trebuie să fie aceeaşi cu cea de domiciliu. În conformitate cu exemplul oferit de dumneavoastră, un cetăţean care locuieşte în Ilfov se poate deplasa la locul de muncă din Bucureşti, cu condiţia să aibă asupra sa documentele prevăzute la art. 4 al ordonanţei menţionate mai sus, respectiv legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.


2. Cât de departe de domiciliul nostru poate fi situat cabinetul medicului specialist? Putem merge pentru acest consult de la Cluj la Bucureşti, de pildă?

Nu este prevăzută o limită de distanţă la care trebuie să fie situat cabinetul medical, dar recomandăm cetăţenilor să facă deplasări în scopuri medicale, altele decât urgenţele majore, doar după verificarea disponibilităţii medicilor.


3. Întrebare: La ce distanţă maximă de domiciliu poate fi amplasată unitatea comercială la care putem face cumpărături? Putem merge la cumpărături, de pildă, din cartierul Berceni într-un hipermarket din Militari?

Prevederile Ordonanţei militare nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 nu menţionează o distanţă cuantificabilă, însă recomandarea pentru cetăţeni este să se deplaseze la cele mai apropiate magazine unde sunt comercializate produsele care le sunt necesare. În referire strictă la exemplul dumneavoastră, un cetăţean care locuieşte în cartierul Berceni nu poate merge la cumpărături pentru produse de strictă necesitate în cartierul Militari întrucât în zona de domiciliu există mai multe hipermarketuri similare cu cele din cartierul Militari.


4. Întrebare: Un locuitor din Bucureşti ar putea să meargă, de pildă, să le ducă medicamente şi alimente părinţilor lui domiciliaţi în judeţul Vaslui?

Actul normativ menţionat mai sus nu impune o limită de distanţă. Referitor la întrebarea dumneavoastră punctuală, da, un cetăţean din Bucureşti poate merge în Vaslui pentru a-şi îngriji părinţii.


5. Ce înseamnă în kilometri, de pildă, „deplasare scurtă, lângă domiciliu”? Cei care fac jogging ar trebui să alerge doar în jurul blocului sau şi pe străzile alăturate? Care e distanţa maximă permisă?

Activităţile fizice, sportive, trebuie realizate în jurul domiciliului sau al locului în care cetăţenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului şi nu în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, etc. De asemenea, reamintim că sunt interzise activităţile fizice colective.

6. Animalele de companie trebuie plimbate doar în jurul blocului sau proprietarii lor pot merge şi în parcurile din apropiere? Cât au voie să se îndepărteze de domiciliu?

Plimbarea zilnică a animalelor de companie trebuie realizată în jurul domiciliului sau al locului în care cetăţenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului şi nu în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, etc

7. Un producător agricol din Cluj, de pildă, poate veni să vândă cartofi în Bucureşti?

Legislaţia aflată în discuţie, nu impune o limită de distanţă, dar logica acestor restricţii este aceea de a evita cât mai mult contactul între persoane, tocmai pentru a limita răspândirea infectării cu noul tip de coronavirus. Astfel, deşi nu este stabilită o limită de distanţă, recomandăm producătorilor agricoli să se deplaseze pe distanţe cât mai scurte.

8. Este permisă circulaţia persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 de ani în afara locuinţei/gospodăriei, pentru activităţile menţionate la pct. 5 şi 6?

 În ceea ce priveşte minorii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 16 ani, deplasarea acestora în afara locuinţei trebuie efectuată sub supravegherea sau cu încuviinţarea părinţilor sau a tutorelui legal. În contextul epidemiologic actual, recomandăm limitarea la minim a acestor deplasări.

9. Pot să o aduc pe bunica în vârstă de peste 65 de ani de la domiciliul ei la adresa noastră de domiciliu care este situată la o distanţă mai mare, în alt judeţ?

 Această posibilitate este prevăzută de art.1 lit. d din Ordonanţa militară nr.3.

Dacă deplasarea pentru a aduce o persoană vârstnică (peste 65 de ani) este făcută în scopul de a fi îngrijită sau de a-i asigura tratament medical, recomandăm ca această deplasare să se facă cu predilecţie în intervalul de timp 11-13 sau să nu depăşească foarte mult acest interval. Atenţie la viteza de deplasare!

10. Pot să ies pentru a-mi plăti facturile la utilităţi sau ratele la bancă, ori semnarea unor contracte la notar?

Dacă nu puteţi utiliza o platformă informatică pentru plata acestor utilităţi/facturi/rate puteţi face aceste deplasări întocmind declaraţia pe proprie răspundere, cu menţiunea existenţei unui motiv justificat. Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră documentele care justifică nevoia acestor plăţi (facturi, desfăşurătoare, înştiinţări de plată, pre-contracte, etc.)

11. Pot să transport în maşina mai mult de 3 persoane?

Prevederea din art.3 din Ordonanţa militară nr.3 vizează doar deplasarea pietonală şi nu transportul public. Este important însă să respectaţi măsurile generale de prevenire a răspândirii COVID 19, inclusiv prin păstrarea unui loc liber între pasageri.

Explicaţia este valabilă şi pentru transportul organizat de operatorii economici pentru deplasarea salariaţilor la/de la locul de muncă.

12. Îmi expiră inspecţia tehnică periodică a maşinii. Se prelungeşte valabilitatea acestuia sau trebuie să merg să îl fac?

Nu se prelungeşte valabilitatea ITP-ului, conform deciziei Registrului Auto Român. Deplasarea pentru efectuarea verificării ITP la staţiile agreate se poate realiza, fiind considerată activitate pentru acoperirea necesităţilor de bază ale persoanelor, situaţie prevăzută la punctul 2 al declaraţiei pe proprie răspundere.

13. Mi-a expirat asigurarea RCA. Se prelungeşte valabilitatea acesteia? Dacă nu, pot să ies din casă să-mi fac o asigurare?

Nu se prelungeşte valabilitatea asigurării RCA. Aceasta poate fi achiziţionată şi online. Din acest motiv, deplasarea pentru a ridica poliţa RCA NU poate fi considerată urgenţă şi NU este un motiv care poate fi considerat situaţie de urgenţă ori pentru asigurarea nevoilor persoanei.

14. Pot să merg într-un alt oraş decât cel de domiciliu unde am posibilitatea de a sta într-o locuinţă, care nu este proprietate personală, dar îmi oferă condiţii mai bune pentru familie (doi copii de 7 ani, respectiv 4 ani şi soţia) pentru a rămâne în autoizolare?

 În Ordonanţa Militară numărul 3 nu este prevăzut faptul că cetăţenii trebuie să rămână la adresa de domiciliu, ci la o locaţie indicată de ei, cu respectarea prevederilor legale şi a restricţiilor impuse. Astfel, precizăm că este permisă inclusiv deplasarea cu familia în zona rurală, dacă persoanele deţin acolo o casă, pentru a rămâne în respectiva localitate.

15. Pot să mă deplasez într-o altă localitate pentru a asigura hrană şi medicamente unor animale pe care le am în grijă, fără a fi ale mele?

 Nu. Acest motiv nu este prevăzut ca excepţie în textul Ordonanţei Militare nr. 3, cu excepţia prestării acestei activităţi în context profesional, inclusiv în ceea ce priveşte activităţile agricole.

16. Pot să mă deplasez pentru a-mi lua de la spital soţia şi copilul minor?

Da. În baza declaraţiei pe propria răspundere în care menţionaţi că deplasarea dumneavoastră se face dintr-un motiv justificat. O declaraţie similară va trebui să fie completată şi de soţie.

17. Este permisă deplasarea părintelui pentru exercitarea dreptului de vizitare a copilului aflat în întreţinerea celuilalt părinte?

 Acest motiv nu este prevăzut ca excepţie în textul Ordonanţei Militare nr. 3, dar pot fi exercitate drepturile stipulate prin hotărârea notarială sau judecătorească de divorţ privind drepturile parentale. Mai exact, copilul minor poate fi preluat la domiciliu de părintele care nu îl are în întreţinere, în perioada stabilită în hotărârea de divorţ.

18. Trebuie să mai completeze declaraţia pe proprie răspundere şi cei care merg la serviciu?

 Ordonanţa Militară nr. 3/2020 prevede în clar „angajaţii prezintă legitimaţia de serviciu SAU adeverinţa eliberată de angajatorˮ, deci este necesară prezentarea unuia dintre cele două documente menţionate.

19. Este nevoie să completăm declaraţia pe propria răspundere indiferent de motivul pentru care ieşim din casă? Chiar dacă mergem până la chioşcul din colţul străzii sau la piaţa agroalimentară de lângă bloc?

Ordonanţele militare în vigoare reglementează clar motivele şi modalitatea în care se realizează circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, precum şi în mod particular circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 ani.

În prevederea care reglementează deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor nu este menţionată vreo excepţie condiţionată de proximitatea unităţii alimentare, sens în care ordonanţa se aplică unitar indiferent de distanţa la care este situat magazinul.

20. Dacă mergem la farmacie, să cumpărăm un medicament, sau la magazinul de lângă casă, pentru zahăr, şi nu găsim acolo produsele căutate, avem voie să încercăm şi la altă farmacie/magazin din apropiere? Sau trebuie să revenim acasă şi să completăm o altă declaraţie, pentru noul loc al deplasării?

Formularul declaraţiei pe propria răspundere are o rubrică unde se completează locul/locurile deplasării, în acest sens se vor menţiona locurile în care persoana se deplasează, în ordinea în care aceasta intenţionează să-şi desfăşoare traseul. Astfel, se pot menţiona mai multe locuri.

21. Putem bifa, în declaraţia pe proprie răspundere, mai multe motive ale deplasării? Putem să mergem, de pildă, să acordăm asistenţă unor persoane vârstnice, dar pe drum, la dus sau la întors, să ne oprim la un magazin sau la o farmacie?

Formularul declaraţiei pe propria răspundere are o rubrică unde se completează locul/locurile deplasării, în acest sens se vor menţiona locurile în care persoana se deplasează, în ordinea în care aceasta intenţionează să-şi desfăşoare traseul.

22. Dacă nu avem cum să tipărim formularul tipizat, are aceeaşi valoare şi o declaraţie pe proprie răspundere scrisă de mână, pe o foaie simplă de hârtie? Textul scris de noi trebuie să fie exact ca în formularul tipizat?

Declaraţia pe proprie răspundere poate fi scrisă şi de mână. Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei, motivul şi locul deplasării, data şi semnătura. De asemenea, declaraţia pe proprie răspundere poate fi completată şi online pe site-ul https://formular.sts.ro/ şi poate fi prezentată  personalului autorităţilor abilitate şi prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar, însă facem precizarea că declaraţia trebuie să conţină semnătura olografă a persoanei indiferent de suportul sau mediul pe care este stocată.

23. La „activităţi sportive” poate fi inclus şi mersul pe bicicletă? Dacă da, persoanele care practică acest tip de mişcare fizică se pot deplasa cu bicicleta doar în jurul blocului sau există şi o altă limită de distanţă?

Actul normativ prevede deplasări scurte, în apropierea domiciliului sau al locului în care cetăţenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului. Bicileta poate fi folosită ca mijloc alternativ de transport pentru deplasări în scopuri profesionale.

24. Pentru profesiunile liberale, cum sunt scriitorii sau artiştii, care se retrag la case de creaţie pentru a-şi desăvârşi lucrările, sau pentru cei care au reşedinţe şi în alte zone, montane sau mai retrase, cum se pot deplasa către aceste locaţii unde să şi rămână pe perioada Stării de urgenţă?

În conformitate cu Ordonanţa Militară nr. 3, art. 4 „persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniştii şi persoanele care practică activităţi agricole prezintă o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.ˮ Astfel, aşa cum prevede cadrul legislativ, pentru deplasarea în scop profesional a categoriilor menţionate mai sus, este necesară completarea unei declaraţii pe propria răspundere.

25. Cei care sunt obligaţi să meargă la bănci pentru diferite operaţiuni obligatorii subzistenţei - extragere de bani, etc -, ce ar trebui să bifeze în Declaraţia pe propria răspundere pentru a nu primi amendă?

Motivul deplasării este clar justificat. În acest sens, declaraţia pe proprie răspundere poate fi completată raportat la prevederea din art.1 litera d din Ordonanţa Militară nr. 3 din 2020.

După cum se poate constata, situaţiile cuprinse în normă la art.1 lit. d au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanţă. O astfel de situaţie, cum e cea prezentată de dumneavoastră ar putea fi justificată, având în vedere că sumele de bani sunt necesare pentru acoperirea necesităţilor de bază. Totodată, în această perioadă, pentru a evita contaminarea de pe suprafeţe, recomandăm utilizarea cardurilor bancare pentru cumpărături.

Ultimele Stiri
abonare newsletter