Actualitate

Ce părere au românii despre situația din țară în contextul epidemiei de CORONAVIRUS. Politicienii și românii din Diaspora, considerați vinovați

Un sondaj realizat pe un eșantion de aproape 1.000 de persoane arată gândurile pe care românii le au cu privire la situația actuală din țară, în cine au încredere, unde caută informații și cum își imaginează viitorul.

Ce părere au românii despre situația din țară în contextul epidemiei de CORONAVIRUS Ce părere au românii despre situația din țară în contextul epidemiei de CORONAVIRUS

Un raport realizat de Grupul de Studii Socio Comportamentale Avangarde, realizat în perioada 28-29 martie a acestui an, pe populația adultă neinstituționalizată a României arată cât de îngrijorați sunt românii cu privire la situația țării, dar și câți sunt de părere că autoritățile naționale au luat măsurile necesare pentru a preveni răspândirea infecției cu coronavirus. Eșantionul a fost realizat pe 950 de persoane.

Astfel, 82% dintre persoanele care au răspuns întrebărilor din chestionar se arată îngrijorați de direcția în care se îndreaptă țara noastră, în timp ce 17% mai degrabă nu sunt îngrijorați.


Întrebați dacă din punctul lor de vedere autoritățile din România au făcut tot ceea ce trebuia pentru a preveni răspândirea infecției și pentru a-și proteja cetățenii, părerile au fost la egalitate. 45% dintre respondenți au spus că da, alți 45 au spus că nu. 10% nu au răspuns. Cei care au răspuns că autoritățile nu au făcut ce trebuia, consideră că decidenții politici din Guvern (40%) sunt vinovați, alți 20% consideră că românii veniți din Diaspora au o vină, iar 18% îi consideră vinovați pe cetățenii români. Doar 4% consideră că președintele României este de blamat, iar alți 4% aruncă vina pe experții din domeniul medical.

Surprinzător este faptul că 52% dintre cei care au răspuns chestionarului consideră că virusul a fost creat în laborator și doar 14% sunt de acord cu varianta oficială, că acesta a apărut prin trasferul de la animal la om. Restul de 34% nu s-au pronunțat.


72% dintre respondenți consideră că reprezentanții Uniunii Europene ar fi putut lua măsuri mai eficiente care să prevină extinderea virusului în Europa.

Românii, în proporție de 22% (din tot eșantionul) văd în China o salvare, considerănd că de acolo ar putea veni ajutorul pentru eradicarea pandemiei din România, 17% consideră că doar noi ne putem ajuta, iar majoritatea, 34% nu pot oferi un răspuns la această întrebare.


Totușim 58% dintre respondenți au încredere în sistemul medical din România.

Românii intervievați au cea mai mare încredere în Raed Arafat (25% au foarte multă încredere, 54% au multă încredere), iar cea mai puțină încredere o au în Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății.


Este interesant faptul că 70% dintre informații se iau de la televiziuni, cu toate acestea presa (în special televiziunile) sunt pe locul 4 ca nivel de încredere după Armata Română, Sistemul de Sănătate Publică și Biserica Ortodoxă Română.  40% dintre respondenți au multă încredere în BOR, iar 6% au foarte multă încredere.

Chestionarul poate fi văzut AICI.

Ultimele Stiri
abonare newsletter