monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Ruleta: simplitate de-a lungul istoriei (P)

Te-ai întrebat vreodată cum au luat naștere lucrurile pe care azi le considerăm banale? De exemplu, fierul de călcat își are originile în urmă cu aproximativ 2000 de ani, când chinezii se foloseau de metale plate, încălzite pentru a netezi țesăturile.

Întrebări despre originile fiecărui lucru din jurul nostru ne putem pune în fiecare zi, dar în acest articol ne vom îndrepta atenția către un lucru atât de minor, pe atât de important în construirea civilizației.


Ruleta este un instrument pentru măsurarea lungimilor și distanțelor, ce constă într-o panglică lungă de pânză, plastic sau oțel, gradată, care are capacitatea de strângere prin rulare într-o casetă cilindrică, dotată cu un mecanism pentru retractarea panglicii.

O ruletă bună de măsurat nu trebuie să lipsească din trusa niciunui meșter pus serios pe treabă. O ruletă bine construită și ușoară, care să permită măsurarea rapidă a distanțelor și dimensiunilor obiectelor este printre primele lucruri de care acesta va avea nevoie. Acest instrument poate la fel de bine să facă parte din trusa unui dulgher, al unui zidar sau să fie integrat într-o trusă de scule de utilizat prin gospodărie.

De-a lungul timpului, oamenii de obicei își utilizau părțile corpului pentru a măsura lungimi și distanțe. Astfel de unități folosite erau cotul, palma sau piciorul (feet). Sistemul metric a apărut în Franța, în secolul al 18-lea și a ușurat imens sarcina măsurării lungimilor și suprafețelor de orice fel. Sistemul metric a cucerit, în cele din urmă lumea, în acest moment doar trei țări neadoptând acest sistem: Statele Unite ale Americii, Liberia și Myanmar.

Prima ruletă de măsurat atestată oficial datează din anul 2650 înaintea erei noastre și era confecționată din cupru. Descoperirea îi este atribuită germanului Eckhard Unger. În 1500 î. Hr. au existat rulete de fildeș folosite de civilizații din Valea Indului. Unele descoperiri din Lothal au arătat că există o ruletă de măsurat veche de 4.400 de ani, iar cea mai mică gradație era de 1,6 milimetri. Prima ruletă pliabilă, apropiată de ce cunoaștem azi, a fost inventată de Anton Ullrich, iar prima ruletă flexibilă datează din 1902. Primul brevet înregistrat pentru un instrument de măsură într-o carcasă circulară poartă semnătura lui Alvin J. Fellows. Acest lucru se întâmpla în 1869.

Ruletele au dimensiuni și materiale diferite. Unele dintre acestea sunt din plastic, lemn sau metal. Metalul, ca material, era mai puternic și era folosit de fierari. Ruletele folosite în construcții erau, în general, din lemn. În croitorie, se foloseau, adesea, rulete din pânză.

În prezent, avem ruleta de măsurat convențională, care se prezintă sub forma unei benzi metalice înfășurate în interiorului unei carcase de stocare și protecție, cel mai adesea fabricată din plastic dur. Dacă iei orice trusă de scule la verificat, ruleta se află printre instrumentele pe care ai șansa să le vezi cel mai des. Distanța se măsoară simplu, analizând valorile inscripționate în unități și subunități pe banda respectivă. Se folosește în tâmplărie, design interior, construcții, reparații și multe multe alte domenii.

Ruletele, la fel ca multe alte lucruri cu utilizare îndelungată, au suferit transformări și îmbunătățiri, astfel încât azi găsim nu doar clasicele rulete pe piață, dar și variante mult mai complexe. Poți găsi unelte all-in-one, care au încorporată și o ruletă de măsurat, într-o nivelă multifuncțională, cu laser, boloboc și riglă fixă. Acest se bucură de o popularitate crescândă în rândul profesioniștilor din domeniu.

În cele din urmă, indiferent că preferi o ruletă pe model vechi, clasică, sau o ruletă inclusă într-o nivelă multifuncțională, este foarte  important e ca acest instrument să nu lipsească din trusa ta de scule. Ruleta este utilă într-o gamă variată de scenarii: de la asamblarea unor elemente, până la documentarea creșterii copiilor, la tocul ușii