Actualitate

Ceremonii la 67 de ani de la eliberarea Clujului

<p /><img src="documente/stories/10_octombrie/12_ziua/02 mare ceremonial 67 de ani de la eliberarea clujului _sc_050.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Veteranii de război sunt dezamăgiţi că ziua de 11 octombrie nu mai este marcată cum se cuvine de către generaţia tânără.

Autorităţi locale, militari, politicieni, dar şi oameni de rând s-au strâns ieri în Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii cu ocazia celei de-a 67-a aniversări a eliberării Clujului de sub ocupaţia trupelor străine în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ceremonialul militar a cuprins intonarea imnului naţional, oficierea unui serviciu religios la Monumentul Ostaşului Român, depuneri de coroane de flori şi defilarea gărzii de onoare. Colonelul în rezervă Constantin Mancaş, preşedintele filialei Cluj a Asociaţiei Veteranilor de Război, le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa zilei de 11 octombrie pentru clujeni.


„Prin lupte grele, au fost eliberate pe rând localităţile Târgu Mureş, Mediaş, trupele noastre îndreptându-se apoi spre Aiud, Turda, Cluj. La Oarba de Mureş s-a dat cel mai mare tribut de sânge pentru eliberarea părţii de nord a Ardealului. Ofensiva pentru Cluj a durat trei zile şi trei nopţi. Trupele române şi sovietice au intrat în Cluj în dimineaţa zilei de 11 octombrie 1944, pe strada Câmpului din Mănăştur. Trupele au fost primite cu mare entuziasm de populaţie Clujului. Cetăţenii Clujului de acum au înalta datorie de a-şi comemora eroii”, a spus Mancaş.

Mancaş: „Generaţia tânără nu mai ştie nimic despre această dată”


Colonelul în rezervă Constantin Mancaş s-a arătat dezamăgit de faptul că ziua eliberării Clujului nu mai este marcată aşa cum se cuvine. „Această zi nu prea mai este respectată de către clujeni aşa cum ar trebui. Timp de 10-20 de ani a fost respectată. Generaţia tânără de acum nu mai ştie nimic despre această dată, poate nici nu mai citeşte despre asta, nu îi mai dă importanţă”, a subliniat veteranul.

Cum a fost eliberat Clujul?


Acţiunile militare desfăşurate în luna octombrie a anului 1944 pentru eliberarea părţii de nord a Transilvaniei, cunoscute sub numele de Operaţia „Cluj“, s-au înscris în cadrul Operaţiei strategice „Debreţin“, executată de Frontul 2 ucrainean. Cel mai mare oraş al Transilvaniei, Cluj-Napoca, a fost eliberat la 11 octombrie 1944, de către Diviziile 18 Infanterie şi 2 Vânători de Munte, care au învăluit oraşul pe la nord-est şi pe la vest, fiind sprijinite şi de forţe sovietice din Corpul 104, care au acţionat frontal.

abonare newsletter