Actualitate

Restricţii privind donarea de sânge

<p /><img src="documente/stories/10_octombrie/12_ziua/04 donare de sange_rl11.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Persoanele care au călătorit într-o ţară sau oraş afectat de virusul West Nile nu vor mai putea dona sânge timp de o lună.

În anul 2010, România, Franţa, Italia, Ungaria şi Grecia au fost afectate de virusul West Nile. Printre judeţele din România care avut astfel de cazuri se numără şi Clujul.

Ministerul Sănătăţii a realizat un proiect de lege prin care sunt specificate condiţiile în care cei care doresc să doneze sânge pot face acest lucru pentru a se evita infectarea cu virusul West Nile. Potrivit documentului, în mod normal infectarea se transmite de la ţânţari la om, dar există situaţii în care se poate transmite şi de la om la om, mai exact prin transfuzie de sânge, transplant de organe, alaptare şi chiar în timpul sarcinii de la mamă la făt.


Încă o întrebare în chestionarul de donare de sânge

Cei care vor vrea să doneze sânge vor trebui să mai răspundă la încă o întrebare pe lângă cele obişnuite din chestionarul de la centrul de transfuzii: „În ultimele 28 de zile aţi călătorit în următoarele localităţi…./ ţări....?”. Scopul acestei întrebări este acela de a identifica persoanele care au tranzitat zone afectate de virusul West Nile din ţară sau străinătate. Cei care se află în această situaţie vor fi excluşi temporar de la donare, pentru o perioadă de 28 de zile.


Această întrebare va fi adresată donatorilor în perioada 9 mai – 31 octombrie, în acest interval existând riscul de infectare cu transmitere de la ţânţari.

Excluşi cei din zonele cu cazuri de infectare


În proiectul de lege se precizează că medicul de la centrul de transfuzie va efectua un examen clinic minuţios şi va exclude temporar de la donare potenţialii donatori care prezintă semne clinice de infecţie virală, semne ale muşcăturilor de ţânţari sau alte simptome de boală.

De asemenea, se mai arată că pot fi excluşi de la donare, pe toată durata sezonului de transmitere a virusului West Nile, toţi locuitorii unui oraş afectat de infectarea cu acest virus, în cazul în care, pentru aceste zone, nu s-a luat decizia introducerii testării genomului viral în testarea obligatorie a donatorilor.


Trei cazuri de infectare în Cluj anul trecut

Statistica întocmită de Institutul Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile Bucureşti relevă faptul că în ţara noastră au fost, anul trecut, 57 de cazuri de infectare cu virusul West Nile. Cele mai multe, 12, au fost în judeţul Constanţa urmat de Bucureşti cu nouă cazuri şi Alba cu cinci cazuri. În judeţul Cluj au fost înregistrate 3 cazuri.


Cum se manifestă infectarea cu West Nile

La om, în majoritatea cazurilor, infecţia este asimptomatică. În 15-20% din cazuri apar manifestări clinice cum ar fi: febră, mialgii, dureri de cap, anorexie, greaţă, vărsături, rash cutanat maculo-papular. Mai puţin de 1% din pacienţi prezintă manifestări neurologice de meningo-encefalită, prin afectarea sistemului nervos central.

Ultimele Stiri
abonare newsletter