Actualitate

Părinţii preferă munca în străinătate, decât să stea cu copiii acasă

<p><img src="documente/stories/07_iulie/22_ziua/03 copii scoala gradinita ghirolt cadouri jucarii computere iulius mall rp 9.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Organizaţia „Salvaţi Copiii” atrage atenţia asupra mai multor factori de risc pentru copiii din România.</p>

Organizaţia a trimis autorităţilor un document în care solicită modificarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi a atras atenţia asupra mai multor factori de risc pentru copiii din România, precum existenţa unui număr important de copii fără acte de identitate şi lipsa unei proceduri clare de înregistrare. Totodată, organizaţia a trimis spre analiză Guvernului şi Parlamentului o listă de propuneri pentru îmbunătăţirea legii, astfel încât să răspundă mai bine nevoilor actuale ale copiilor din România.

Copiii români nu au părinţi


„Principalele zone în care este nevoie să se schimbe legislaţia şi să se intervină privesc dreptul la identitate, protecţia copiilor lipsiţi de îngrijirea părinţilor pe perioada în care aceştia se află la muncă în străinătate, protecţia copilului împotriva violenţei şi măsurile de protecţie specială cu referire la drepturile şi îndatoririle părinţilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei.

„Salvaţi Copiii” mai arată că, din evidenţele Ministerului Administraţiei şi Internelor (Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date) reiese că în anul 2009 s-au înregistrat 1.596 acte de naştere întocmite în baza hotărârilor judecătoreşti prin care s-a dispus înregistrarea tardivă a naşterii, iar la finalul anului 2009, un număr de 550 de copii nu aveau naştere înregistrată în registrele de stare civilă. Din datele Organizaţiei „Salvaţi Copiii”, rezultă că între 5% şi 7% din copiii cu care se lucrează nu au acte de identitate.


Asistenţii organizaţiei au depistat în comunităţile rurale sărace şi chiar în anumite zone urbane un număr mare de copii fără identitate, a căror naştere nu fusese înregistrată.

Soluţie – o instituţie unică


Soluţia propusă de organizaţie este stabilirea unei instituţii unice care să aibă obligaţia de a iniţia şi coordona procesul de stabilire a identităţii copiilor, instituţie care să fie Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Această măsură a fost propusă întrucât în prezent responsabilitatea este împărţită între mai multe instituţii ale statului, ceea ce duce la lipsa unor măsuri clare, în termenul stabilit de lege. De asemenea, gratuitatea expertizei medico-legale necesară pentru înregistrarea naşterii copilului trebuie generalizată.

Peste 85.576 de copii cu părinţii plecaţi în străinătate erau declaraţi la Direcţia Generală Protecţia Copilului la 31 martie 2011. Aproape 30% din aceşti copii aveau ambii părinţi plecaţi, iar aproape 13% aveau singurul părinte susţinător plecat, ceea ce înseamnă că aproximativ 42% din copii au rămas fără părinţi, majoritatea fiind lăsaţi în grija rudelor până la gradul IV, fără nicio măsură de protecţie.
Conform altor statistici, datele reale indică o situaţie mult mai gravă - peste 350.000 de copii au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate, arată un studiu Unicef, care precizează că 50% din aceşti copii au vârste până în 10 ani. Un alt studiu, de această dată al Fundaţiei Soros, arată că 170.000 de elevi din clasele V-VIII au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter