Actualitate

Băile Someșeni, comoară îngropată în mizerie: „De 20 de ani sunt incapabili să facă ceva!”

Situate în partea de est a municipiului, la doar 5 km de zona centrală, fostele Băi Someșeni sunt imaginea dezolantă a Clujului periferic.

Băile Someșeni, o comoară îngropată în mizerie: „De 20 de ani sunt incapabili să facă ceva!” Băile Someșeni, o comoară îngropată în mizerie: „De 20 de ani sunt incapabili să facă ceva!”

Descoperite în 1927 de renumitul profesor Dominic Stanca, izvoarele cu proprietăţi terapeutice de pe terenul mlăştinos de lângă calea ferată din Someşeni s-au transformat, ulterior, într-o „perlă” a Clujului în perioada comunismului. Închise la scurt timp după Revoluție, băile au devenit o ruină, iar clădirile au fost furate bucată cu bucată. Astăzi, mai stă în picioare doar ce nu a fost bun de furat.

Ani la rând, autorităţile locale şi moştenitorii terenului din Someşeni au promis reamenajarea fostelor băi, dar nu s-a făcut nimic concret din cauza „luptelor” în instanţă între moştenitori. Terenul aparţine acum avocatei Ioana Gidro Stanca, nepoata lui Dominic Stanca, şi omului de afaceri Valentin Nica. Sătul de planurile eșuate prin care se dorea, cel puțin la nivel declarativ, revigorarea Băilor Someșeni – inclusiv transformarea fostului simbol al Clujului într-un aquapark – primarul Emil Boc a răbufnit.


„Și Flacăra (n.red. fosta fabrică de textile), și Carbochim au fost un simbol al Clujului. Oameni buni, credeți că sunt în perioada comunistă, ca primarul să iasă, să arate cu mâna ca Ceaușescu și un cartier să dispară? Acolo este proprietate privată, ce să le fac dacă sunt atât de incapabili, că de 20 de ani nu sunt în stare să pună toți foștii coproprietari mână de la mână, să se unească și să vină să găsească un investitor, care stă la ușă să reabiliteze Băile Someșeni?”, a tunat edilul.

Proprietarii au dat cu piciorul la mâna întinsă de Primărie

În noiembrie 2013, un proiect de hotărâre privind asocierea Primăriei cu SC Băile Someșeni Group a fost adoptat de Consiliul Local Cluj-Napoca cu 19 voturi „pentru”, 5 „împotrivă” și 2 abțineri. În urma semnării acestui parteneriat, Primăria urma să cheltuie din bugetul local 350.000 euro pentru modernizarea drumului de acces la viitoarele Băi Someșeni. Nu s-a concretizat însă nimic.


„Le-am pus la dispoziție bani ca să facem drumul, bani ca să amenajăm spațiile verzi din preajmă. Eu nu pot să intervin în proprietățile oamenilor și să spun, «mă, haideți, faceți cu forța!». De 20 de ani îmi doresc să se facă Băile Someșeni, am adoptat hotărâri de Consiliu Local, să facem drumul, să punem iluminat public, să amenajăm spaiții verzi, dar în locul lor nu pot să fac. Alții s-au descurcat, au apărut clădiri de birouri, mall-uri, investiții imobiliare, ei stau acolo și se degradează terenul în fiecare zi”, s-a mai plâns Boc, miercuri, într-o emisiune radio.

Edilul a precizat că, pentru a oferi o ultimă șansă Băilor Someșeni, a oferit indicații astfel încât traseul Centurii Metropolitane să nu treacă pe terenul fostelor băi. „Poate le vine mintea la cap”, speră Emil Boc, însă la Băile Someșeni nu mai există nici gard, iar clădirea principală a fost complet distrusă. Asta în condițiile în care, pe terenul fostelor Băi Someşeni, sunt 29 de izvoare, unele dintre ele unice în Europa.


CITEȘTE ȘI: FOTO - Perla staţiunilor din Cluj, acoperită de stuf şi prădată de hoţi până la ultima cărămidă

Ultimele Stiri
abonare newsletter