Actualitate

Consiliul Județean ne‑a acuzat pe nedrept de dezinformare. Am avut dreptate: CJ a luat 200 milioane lei credit!

Funcționarii Consiliului Județean Cluj ne‑au acuzat de dezinformare şi ne‑au trimis drepturi la replică fără motiv. Consiliul Judeţean ia un credit de 200 de milioane de lei, exact așa cum a anticipat Monitorul de Cluj!

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj va accesa un credit de 200 de milioane de lei pentru cofinanţarea unor proiecte europene ce vizează infrastructura rutieră, infrastructura şcolară şi modernizarea unor spitale.

Conducerea Consiliului Județean Cluj recunoaște că în 2020 nu are bani pentru finanțarea programului de dezvoltare și că urmează să contracteze un credit bancar, dar a respins cuantumul acestuia, de 200 milioane lei (peste 42 milioane euro), așa cum Monitorul de Cluj anticipase.


Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean din ultima zi a lunii ianuarie s-a aflat și un proiect de hotărâre privind aprobarea contractării unei finanţări rambursabile interne/externe în valoare de maxim 200.000.000 lei, în vederea finanțării unor obiective de investiții de interes public județean.

"Consiliul Judeţean Cluj derulează în prezent o serie de proiecte finanţate din fonduri europene de 250 de milioane de euro, fiind pe primul loc la nivel naţional din punctul de vedere al absorbţiei, conform CE. Pentru aceste proiecte este nevoie de o cofinanţare, iar având în vedere cheltuielile uriaşe pe care le avem pe asistenţa socială şi alte servicii, am decis că, pentru a nu pune în pericol proiectele, este bine să luăm un credit în acest an de 200 de milioane de lei. Proiectele europene pentru care este nevoie de cofinanţare se referă la infrastructura rutieră, şcolară şi modernizarea unor spitale. De asemenea, din credit se vor mai finanţa şi investiţiile directe din bugetul propriu pentru spitale şi şcoli speciale", a declarat în cadrul ședinței de Consiliu Județean din 31 ianuarie, preşedintele Alin Tişe.


Conform aceleiaşi surse, împrumutul ar urma să fie returnat în 15 ani.

Pe ce se vor duce banii?

Monitorul de Cluj a făcut o selecție cu cele mai importante investiții ale Consiliului Județean care vor fi finanțate din credit:


Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Cluj - Fazarea Proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj  - 98.602.350 lei

Drumul Apuseni, prin modernizarea DJ108K (limita jud.Bihor - Baraj Drăgan) și DJ 764B (baraj Drăgan - intersecție DN1) - 11.905.000 lei


Drumul Bistriței, prin modernizarea și reabilitarea DJ 109 (intersecție DN 1C  - limita jud. Sălaj) de la km. 0+000 la km. 31+976 - 10.585.850 lei

Drumul Bistriței, prin modernizarea DJ172A, DJ 161G și DJ 161 (intersecția DN16) - Gădălin - Bonțida - DN 1C - 10.894.000 lei


Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a Ansamblului Monument Istoric Castel Banffy, Răscruci, comuna Bonțida, județul Cluj - 15.216.800 lei

Extinderea și modernizarea Ambulatorului Clinic Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj - 9.687.000 lei

Drept la replică referitor la intenția Consiliului Județean Cluj de a contracta un credit

Ca urmare a articolului intitulat „Județul Cluj, la fundul sacului. După modelul Primăriei, Tișe vrea să împrumute 40 mil. €” publicat în cotidianul dumneavoastră în data de 15 ianuarie 2020, Consiliul Județean Cluj vă transmite prezentul drept la replică. În vederea unei corecte informări a cetățenilor, vă solicităm să îl publicați atât în ediția dumneavoastră tipărită cât și în cea online și pe conturile de social media pe care ați postat articolul mai-sus menționat. 

Suma de 200 de milioane de lei care apare în caietul de sarcini întocmit de Consiliul Județean nu are nicio legătură cu cuantumul viitorului împrumut. Ea reprezintă doar un criteriu de evaluare menit să testeze experiența și capacitatea ofertanților, acestora cerându-li-se să probeze că au furnizat în ultimii trei ani servicii de consultanță pentru contractarea unui împrumut cu un asemenea cuantum minim.

Motivul pentru care Consiliul Județean a decis demararea acestei proceduri este unul pur tehnic: a expirat perioada în care, potrivit contractului, Consiliul Județean putea folosi sume în baza precedentului împrumut.

Suma exactă a viitorului împrumut nu este cunoscută la acest moment, cuantumul acestuia urmând a fi stabilit tocmai pe baza consultanței pe care câștigătorul o va furniza Consiliului Județean, în funcție de necesitățile concrete ale forului administrativ județean, gradul de îndatorare și alți factori obiectivi. De aceea, orice sumă care se vehiculează în prezent referitor la acest împrumut reprezintă o simplă speculație, ea urmând a fi decisă abia ulterior prestării serviciilor de consultanță.

În anul 2016 Consiliul Județean a decis contractarea unui credit de maxim 225 de milioane de lei. Din acest cuantum, Consiliul Județean a folosit doar 60,4 milioane de lei. Întrucât perioada de tragere a expirat la sfârșitul anului 2019, se impune contractarea unui nou credit.

 Scopul acestui împrumut ce se intenționează a fi contractat este de a asigura cofinanțarea marilor proiecte de investiții ale Consiliului Județean, în special a celor derulate pe fonduri europene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter