Actualitate

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. Psiholog clujean: „Milioane de vieți salvate prin prevenție”

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este celebrată anual în data de 4 februarie şi are ca scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică şi promovarea celor mai noi şi eficiente metode de a combate această boală.

Din 2015, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este celebrată şi în România.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului sprijină Uniunea pentru Controlul Internaţional al Cancerului pentru a promova căile menite să diminueze povara globală a cancerului.


Raluca Farcaș: „Unitatea și puterea grupului pot constitui arme redutabile în lupta cu afecțiunile oncologice”

Psihologul clujean Raluca Farcaș susține că această zi ar trebui să ne amintească tuturor mai mult ca oricând, de importanța și necesitatea consolidării unei alianțe solide între pacienți și toate forțele care ar putea schimba ceva.

„În fiecare an, ziua de 4 februarie este marcată la nivel mondial ca Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului. Studiile de specialitate susțin faptul că în fiecare an, cel puțin o treime din cazurile noi de cancer ar putea fi prevenite și milioane de vieți salvate prin prevenție, diagnosticare în stadii incipiente și tratament adecvat, indiferent de statut social sau mediu de proveniență.


Aceasta zi ar trebui să ne amintească tuturor mai mult ca oricând, de importanța și necesitatea consolidării unei alianțe solide între pacienți, profesioniști din domeniul sanatatii, cercetători, autorități, organizații și mass-media, împotriva acestui flagel mondial cu progresie alarmantă.  Cred ca unitatea și puterea grupului pot constitui pe viitor arme redutabile în lupta cu afecțiunile oncologice”, spune Rpsihologul Raluca Farcaș.

Biserica Ortodoxă, implicată în lupta împotriva cancerului

Un centru important de îngrijiri paliative funcţionează în  Cluj, acesta fiind ocrotit de Sfântul Ierarh Nectarie, renumit pentru ajutorul celor oferit persoanelor care suferă de această boală.


Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” Cluj-Napoca este un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului. Acesta a fost inițiat în 2009 de Episcopul vicar Vasile Someşanul. Construcţia aşezământului a fost continuată şi finalizată în timpul Mitropolitului Andrei al Clujului.

Centrul a fost sfinţit și inaugurat în 9 noiembrie 2012.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter