monitorulcj.ro Menu
Actualitate

De ce merită să iei în calcul laptopurile Huawei (P)

Intrarea Huawei pe piața laptopurilor a fost privită oarecum cu sprâncene ridicate, mai degrabă, decât cu scepticism. Asta pentru că, dacă a demonstrat ceva compania chineză în piață în ultimii ani a fost că, dacă își propune ceva, face tot posibilul să și îndeplinească.

Așadar, prin echipamente ca Huawei Matebook sau Huawei Matebook X Pro, două din seriile de laptopuri de la Huawei, chinezii vor să repete pe segmentul calculatoarelor ceea ce au reușit în domeniul smartphone-urilor. Și putem spune că Huawei este pe drumul cel bun, deși războiul comercial deschis între China și SUA, coroborat cu interdicția impusă de administrația Trumă companiei Huawei, ar putea să-i îngreuneze viața, viitorul acestor laptopuri se anunță unul interesant.

Laptop Huawei - oferta


Huawei uimește prin echilibrul între performanțe și design, atât la telefoane, cât și la laptopuri. În plus, fiind încă la început de drum, laptopurile Huawei beneficiază de prețuri mai bune decât rivalii săi deja consacrați în piață. Iar acest lucru nu poate fi decât un avantaj.

Sancțiunile impuse de SUA celor de la Huawei nu vor afecta atât de mult laptopurile. Cel puțin nu la fel de mult cât au afectat smartphone-urile. Sancțiunile americanilor au vizat principalele linii de business ale Huawei, care sunt telefonia mobilă și dezvoltarea tehnologiei 5G.


Chiar dacă sunt companii americane care s-au angajat să nu furnizeze echipamente pentru constructorul chinez, iar acest lucru ar putea fi considerat un dezavantaj pentru continuarea dezvoltării device-urilor Huawei, chinezii au arătat că au soluții.

În primul rând, aceste restricții nu afectează modelele deja existente de laptopuri Huawei, astfel că chinezii au beneficiat de cele mai noi inovații de la Intel, AMD sau Nvidia. În al doilea rând, Microsoft și Intel vor continua să acorde suport laptopurilor Huawei. În ceea ce privește fabricarea noilor modele, Huawei le va dota cu Linux, dar asta nu înseamnă că, odată cumpărate, utilizatorii nu-și vor putea instala Windows pe aceste computere.


Microsoft a emis chiar și un comunicat de presă cu privire la viitoarele sale relații comerciale cu Huawei: „Evaluarea noastră inițială a deciziei Departamentului de Comerț al SUA cu privire la Huawei a indicat că putem continua să oferim actualizări ale software-ului Microsoft clienților Huawei”. Totodată, Microsoft a continuat să vândă laptopuri Huawei în magazinele sale, deși, pentru o scurtă perioadă, de o săptămână, le retrăsese din magazine.

Laptop Huawei


De asemenea, Intel a făcut un anunț similar, prin care a adus la cunoștința opiniei publice că va continua să ofere actualizări de securitate echipamentelor portabile la nivel de BIOS ale Huawei.

Sunt sigure, însă, aceste laptopuri? Trebuie spus că, în ciuda acuzațiilor cu privire la unele laptopuri Huawei Matebook X, care aveau un „backdoor” instalat din fabrică, care permitea companiei să aibă acces la datele utilizatorului, acest „exploit” a fost reparat de Huawei, care și-a cerut scuze, declarând că nu a fost intenționat, și a reamintit că nu este singurul producător cu astfel de probleme de securitate. Vulnerabilitatea fusese descoperită chiar de Microsoft, iar faptul că Microsoft continuă relațiile contractuale cu Huawei arată că, cel puțin teoretic, compania americană chiar crede sincer în nevinovăția Huawei.


Dincolo de acest „bug” din fabricație descoperit pe un model de laptop Matebook X, adevărul este că nimeni nu a reușit să pună pe masă dovezi concludente că Huawei a avut vreun tip de activitate ilicită pe vreunul din dispozitivele sale. De aceea, nu există niciun motiv rațional pentru a evita să cumpărăm laptopuri Huawei, dat fiind că probleme similare au întâmpinat, la vremea lor, și Dell, HP, Acer sau Lenovo, printre alții.

La cumpărarea unui laptop, ar trebui să primeze rațiunea: cât de mult se potrivesc performanțele și celelalte caracteristici ale laptopurilor Huawei cu dorințele și nevoile noastre, cât de mult apreciem design-ul și specificațiile acestora, precum și, de ce nu, cât de competitiv este prețul unui asemenea dispozitiv comparativ cu laptopurile concurenței.