monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Serviciile SEO în epoca Siri, Alexa și Google Assistant (P)

În mintea multor manageri sau coordonatori de marketing, serviciile SEO sunt doar un “condiment” ce trebuie (sau nu) adăugat la strategia de marketing digital pentru a acoperi toate canalele de comunicare din online.

Din păcate, această impresie este susținută și de specialiștii din domeniu, care nu reușesc să expună corespunzător importanța serviciilor SEO pentru business-ul clientului. În plus, mulți dintre profesioniștii din SEO nu reușesc să rămână la curent cu (sau să interpreteze corect) schimbările atât de dese în algoritmii principalului motor de căutare, Google.

Pentru a putea livra rezultate optime, o companie ce oferă servicii SEO premium în 2020 va trebui să aibă în vedere, în primul rând, faptul că utilizatorii au la dispoziție o varietate de metode de căutare. Tocmai de aceea, comportamentul acestora și așteptările lor în urma căutării vor fi diferite de cele din perioada în care căutările se făceau de la tastatura laptopului sau PC-ului. În acest sens, serviciile SEO moderne ar trebui să acorde o importanță deosebită unei arhitecturi “curate” a site-ului și unei metode simple de livrare a conținutului.


Care este direcția?

Snippet-urile și celelalte modificări aduse în ultima vreme de Google duc rezultatele căutărilor în zona de intenție, depărtându-se de atribuirea rezultatelor exclusiv în funcție de fraza introdusă (exact match). Astfel, și conținutul va trebui adaptat în funcție de intenția utilizatorului, iar instrumentele de cercetare a cuvintelor cheie își vor pierde din importanță. Softurile de învățare a limbajului sunt deja în funcțiune, așadar este de așteptat ca motoarele de căutare să continue să se îndepărteze de strictețea frazelor cheie și să meargă tot mai mult către intenția utilizatorului.


Unul dintre exemplele elocvente în acest sens este momentul când te adresezi boxei wireless sau smartwatch-ului, spunând “Google, mi-e foame”. Robotul te va întreba ce tip de mâncare preferi, iar apoi va afișa pe ecranul telefonului (sau chiar îți va recomanda vocal) restaurantele cu acel specific din zonă. Căutarea nu a fost făcută pe vechea formulă “restaurant specific tradițional sector 3”, ci natural, simuland conversația. Răspunsul, în schimb, a vizat intenția pe care o ai.

Pentru a putea adapta conținutul și pentru a putea ține pasul cu căutările bazate pe intenție, specialiștii și companiile care livrează servicii SEO vor trebui să se pună cât mai bine în pielea clientului, ieșind cu totul din zona tehnică. Odată ce este observat traseul pe care îl urmează o căutare de acest gen, aceștia vor putea să determine exact informația pe care motorul de căutare o asociază cu o anumită intenție.


Ce impact are acest fenomen asupra serviciilor SEO?

Într-o perioadă în care Google acordă tot mai multă importanță calității (UX), puțini specialiști și companii ce oferă servicii SEO reușesc să determine cu exactitate care sunt factorii ce atrag și fidelizează potențialii clienți. Același lucru poate fi spus și despre marketingul digital în general, astfel că foarte multe campanii de acest gen sunt construite fără a discuta serios cu câțiva reprezentanți ai publicului țintă.


Practic, ultimii ani au condus către abordarea calitativă, umană a căutării. Tocmai de aceea, serviciile SEO moderne nu mai sunt ghidate exclusiv de cuvinte cheie și număr de căutări, ci urmează trend-ul calității prin crearea unor strategii ce înglobează toate serviciile de marketing digital, de la email marketing și social media la creare de conținut video. Pentru cele mai bune rezultate, acum este necesar ca fiecare client să vadă serviciile SEO ca element-cheie al afacerii, iar specialiștii din domeniul SEO trebuie să își lărgească aria de cunoștințe și aptitudini pentru a putea cuprinde întreg sectorul de marketing digital.