Actualitate

Clujeanul Sabin Sărmaș, despre transformarea digitală a țării: „E o maximă urgență”

Clujeanul Sabin Sărmaș, noul președinte al noii instituții înființate de Guvernul României sub numele „Autoritatea pentru digitalizarea României”, a vorbit la un post de radio despre transformarea digitală a țării.

Subiectul informatizării ANAF este dezbătut tot mai mult în spațiul public în ultimele zile. Florin Cîțu, Ministrul Finanțelor vrea să ducă în CSAT proiectul de digitalizare al ANAF, care e blocat în proceduri complicate.

Sabin Sărmaș susține că în România este o maximă urgență din punct de vedere al digitalizării: „E un domeniu în care se pierd ore din viață, se pierd nervi, resurse”


„E o urgență! Într-adevăr, în România nu se moare pe stradă datorită lipsei de digitalizare, cum s-ar întâmpla în sistemul de sănătate public, dar e un domeniu în care se pierd ore din viață, se pierd nervi, resurse. E o maximă urgență. România este în vreo 3 proceduri de infringement (nerespectare a obligațiilor) pentru că nu își îndeplinește pe această direcție directivele europene impuse”, spune Sabin Sărmaș la un post de radio.

Președintele A.A.D.R susține că înțelege și măsura această disperată a domnului Cîțu de a face ceva ca să miște lucrurile înainte.


„Nu știu dacă ducerea către CSAT a acestei probleme va putea efectiv să deblocheze achiziția publică. S-ar putea să trebuiască tot o achiziție publică, dar nu sunt sigur. Cred că trebuie luate serviciile cu cel mai mare grad de utilizare din ANAF. ANAF este una dintre entitățile statului care provoacă cel mai mult stres în privința digitalizării. Din punctul meu de vedere sistemul trebuie refăcut de la zero. Nu știu ce e bun acolo. În spațiul acela virtual arată incredibil. Putem pansa? Putem interveni ca pompierii să stingem focul pe ici pe colo? Putem interveni punctual să facem unele lucruri să meargă mai bine, dar pe urmă trebuie luate serviciile parte în parte și construite platforme noi care să fie interoperabile”, mai spune  Sabin Sărmaș.

 

Etichete: digitalizare cluj
Ultimele Stiri
abonare newsletter