monitorulcj.ro Menu
Actualitate

5 cele mai comune probleme ale calculatoarelor și cum le rezolvi (P)

Indiferent de industria în care lucrezi, calculatoarele au un rol foarte important pentru productivitatea oricărei organizații. Iar tehnologia care a evoluat de-a lungul anilor te ajută să fii mai eficient ca niciodată.

Dar dacă folosești un calculator în fiecare zi, inevitabil, o să ai de-a face și cu anumite probleme tehnice. Din fericire, există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a găsi soluții la orice defecțiune.

Iată câteva din cele mai comune probleme și cum să le rezolvi:


1. Funcționare lentă

Este posibil să observi cum calculatorul tău se încarcă mult mai greu atunci când folosești aplicațiile obișnuite. Cel mai probabil, este o problemă a sistemului de operare, care a rezultat din fragmentarea partiției C.


Nu este o problemă foarte mare și poate fi rezolvată prin oprirea unor aplicații. Intră în Task Manager și află care sunt aplicațiile care ocupă cel mai mult spațiu CPU și RAM. Alege opțiunea „End task” pentru orice aplicație care funcționează în fundal și pe care nu o folosești prin selectarea acesteia din meniul ce se deschide după ce dai click-dreapta pe oricare element din listă.

2. Calculatorul îngheață


Calculatoarele sunt mașinării complexe, care derulează mai multe procese în același timp, iar, câteodată, se întâmplă să „înghețe” și să nu mai răspundă la comenzile tale. De cele mai multe ori, această problemă se poate rezolva cu o repornire.

Dacă întâmpini această dificultate constant, e posibil să nu mai ai suficientă memorie ori să ai fișiere corupte sau chiar viruși. Dacă vrei să afli dacă ai probleme cu memoria RAM, verifică aici, ca să te asiguri că nu este o problemă pe care o poți rezolva singur, înainte să ajungi la service.


3. Navigarea pe Internet este lentă sau se blochează

Dacă ai probleme cu navigarea pe Internet este posibil să fie o combinație de defecțiuni software și hardware. Verifică mai întâi conexiunea WiFi sau LAN și, apoi, repornește modemul, pentru a rezolva orice conflict cu adresa IP.


Și browserul folosit mai poate fi cel care îți face probleme. Încearcă să îți ștergi istoricul, memoria cache și alte extensii care pot ocupa mult spațiu. Ca ultimă soluție, dezinstalează și instalează browserul.

4. Apare un ecran albastru

Ecranul albastrul este una din erorile care se rezolvă cel mai greu și provine de la o defecțiune hardware. Poți încerca, pentru început, să repornești calculatorul. Dacă acesta nu își revine, ar trebui să îți apară o linie albă de text, care să îți spună care e problema.

Poți încerca să cauți online o soluție, dar cel mai indicat ar fi să găsești un service de încredere care se ocupă cu repararea calculatoarelor, pentru cazurile mai serioase. Astfel, știi sigur că dispozitivul tău va reveni într-o stare de funcționare optimă.

5. Ecranul are o rezoluție mai mică

Dacă ai restartat calculatorul și rezoluția ecranului s-a schimbat, cel mai probabil, eroarea este legată de placa grafică. De cele mai multe ori, trebuie doar să actualizezi driverele acesteia și problema se rezolvă.

Dacă știi modelul plăcii, poți intra direct pe site-ul producătorului, de unde să descarci cea mai recentă variantă de software pentru dispozitivul tău. În cel mai rău caz, vei fi nevoit să înlocuiești această piesă, dacă vrei să folosești calculatorul fără probleme.

Atunci când utilizezi un calculator zilnic, este posibil să te confrunți cu diverse defecțiuni. Cu ajutorul sfaturilor de mai sus, vei reuși să le identifici pe cele pe care le poți rezolva singur și pe cele mai serioase, când trebuie să apelezi la un service.

Sursă foto: Shutterstock.com