Actualitate

Fără construcţii de 13 etaje în Mănăştur. Petiţie către Emil Boc: “Nu autorizaţi blocurile!"

Deputatul independent Adrian Dohotaru se împotriveşte realizării unor noi blocuri cu 13 etaje în Mănăştur. “Cele două blocuri aglomerează traficul în zonă și distrug grădinile cartierului. Deja facem slalom printre mașini în drum spre grădiniță, iar dacă se face construcția vom avea și mai mult trafic auto”, susţine parlamentarul.

Dohotaru susţine că a propus printr-o petiție semnată de mii de mănăștureni, ca spațiul verde din zonă să fie reabilitat şi că a trimis Comisiei de Urbanism mai multe observaţii. La final, Dohotaru spune că a cerut Primăriei să nu autorizeze blocurile.

“Referitor la plan urbanistic zonal – construire imobile cu funcțiuni mixte strada Parâng, aflat în dezbatere publică, menționez ca activist, parlamentar și locuitor al cartierului că un nou proiect imobiliar într-un Mănăștur oricum foarte aglomerat nu este de dorit a fi avizat de către Primărie în nicio circumstanță (...) Urbanistic și logic vorbind, această zonă, care trebuia să lege zona «La Terenuri» de Someș prin culoarul verde - albastru dat de Pârâul Calvaria, apoi Parcul Primăverii, Dealul Calvaria, Canalul Morii și Parcul Rozelor, trebuia să rămână verde. Astfel, ar fi existat o legătură verde neîntreruptă între Pădurea Făget și Culoarul Someșului. Înainte de ‘90 aceasta fâșie a fost alterată de construirea blocului din fața Cinematografului Dacia și de blocurile P+4 situate prea aproape de Pârâul Calvaria, între ‘90 și 2020 s-au construit mastodontul Bisericii din Parcul Primăverii și giganticul bloc semilună din Parcul Rozelor, care sugrumă acest traseu. În noul deceniu, se propune continuarea acestei logici de alterare a spațiului verde continuu prin amplasarea unor blocuri de 13 niveluri în buza Pârâului Calvaria și 14 niveluri spre str. Parâng (oricum aglomerată cu blocuri înalte), distrugând orice”, spune Dohotaru.


El este de părere că prin apariția acestor noi blocuri se distruge “o zonă verde unică și specifică pentru cartier: grădinile urbane apărute spontan aici încă de la construirea cartierului”.

„Dacă această investiție privată profită la maxim de ceea ce poate oferi cartierul Mănăștur (poziționarea lângă un viitor parc și lângă pădure, în apropiere de creșe, școli, spații comerciale și Cinema Dacia), ce oferă investitorul la schimb comunităților locale?  Un trafic și mai infernal, spații verzi distruse, poluare, aglomerare, umbrire, și mai multe suprafețe betonate pentru mașini? (...) ​Mănășturul nu e o favelă!​”, conchide Dohotaru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter