Actualitate

Un cunoscut medicament, interzis în România. Conţine substanţe cu potenţial cancerigen

S-a interzis comercializarea în farmacii a produselor pe bază de ranitidină. Decizia a fost luată după ce au fost depistate impurităţi nitrozaminice, cu potențial cancerigen la om.

Medicamentele pentru stomac care conțin ranitidină sunt interzise la vânzare în farmaciile din România, ca urmare a unei decizii a Agenție Naționale a Medicamentului. Decizia de la noi a urmat unei hotărâri a structurii europene de control a calității medicamentelor, care a suspendat certificatele de conformitate pentru medicamentele care conțin această substanță. 

Specialiștii susțin că ranitidina conține o substanță cu efect cancerigen.


„Agenția Națională a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) a dispus, ca măsură de precauţie, blocarea la vânzare la nivel de farmacie, a medicamentelor pe bază de ranitidină, atât a formelor farmaceutice cu administrare orală cât și a soluției injectabile, până la emiterea de către Comisia Europeană a unei decizii referitoare la medicamentele care conțin ranitidină, afectate de această neconformitate de calitate” se arată într-un comunicat al Agenției.

Simona Negreș, farmacist primar, membru al Colegiului Farmaciștilor a vorbit într-o emisiune despre interzicerea Ranitidinei. 


„Ar trebui pe site-ul ANM să fie trecute și denumirile comerciale ale produselor, ANM va trebui să dispună și retragerea produselor, prescrierea ranitidinei nu ar trebui să se facă și nici eliberarea din farmacie”.

Purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentelor, Anca Crupariu a explicat motivul interzicerii ranitidinei. 


„În momentul acesta, în farmaciile din România sunt blocate de la comercializare medicamentele pe bază de ranitidină. În procesul de fabricație au apărut impurități nitrozaminice, care prezintă un potențial risc cancerigen” a precizat Anca Crupariu.

În acest sens, ANMDMR a distribuitorilor de medicamente și farmaciilor situația cu produsele care conțin ranitidină, aflate pe stoc dar și la vânzare.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter