Actualitate

Invazie de ciori în Zorilor! Administrația locală promite soluții de ani de zile! - VIDEO

Problema ciorilor care invadează orașul Cluj-Napoca este discutată de ani de zile. Până acum, însă, nu s-a găsit o soluție.

Sute de ciori au început să își facă veacul în cartierul Zorilor. Clujenii care locuiesc în zonă sunt disperați atât din cauza gălăgiei pe care păsările o fac, cât și din cauza mizeriei pe care o lasă în urmă.

„Zilnic, dimineața după ora 6, timp de aproximativ 3 ore și seara după ora 6, larma făcută de ciori se aude în tot cartierul Zorilor! Imaginile sunt din zona Spitalului de Boli Infecțioase! De găinațul pe care trebuie să îl curățăm zilnic de pe mașini, că altminteri se alterează vopseaua, să nu mai vorbesc! Deși problema e de ani de zile, autoritățile nu găsesc soluții sau nu vor să găsească!”, a spus Florin, un clujean deranjat de problema ciorilor.


Aceeași situație a apărut și în zona cartierului Andrei Mureșanu.

„După-masa vin foarte multe ciori și fac gălăgie. Sunt foarte multe și nu înțeleg de ce”, a spus Mihaela.


De ce sunt atât de multe ciori în Cluj?

Ornitologul Benkő Zoltán susține că principala cauză a numărului mare de ciori o constituie proasta gestionare a deșeurilor. Groapa deschisă de la Pata Rât este un un adevărat „festin” pentru ele, prin prisma hranei bogate pe care o găsesc acolo. Așadar, problema trebuie identificată la locul potrivit, la rădăcină!

„La groapa de gunoi de la Pata Rât ciorile pot scormoni în voie, este o groapă deschisă, aflată foarte aproape de oraș. Să nu uităm nici de coșurile de gunoi din oraș sau gunoaiele adunate pe străzi. Grupurile mari, cu mii de ciori, roiesc cu precădere dimineața și seara, iar arborii din oraș sunt cel mai bun loc pentru înnoptare. Cel mai probabil această problemă va fi rezolvată doar atunci când gestionarea deșeurilor va fi organizată în mod propice, ecologic, și nu vor mai exista gropi de gunoi precum cea de la Pata Rât”, admite ornitologul clujean.


UCIDEREA CIORILOR NU ESTE O SOLUȚIE!

Specialistul susține că ciorile reprezintă doar o problemă enervantă, nu și un pericol pentru sănătatea noastră. Vânarea în masă a ciorilor - soluție încercată în trecut de administrația locală și de asociațiile de vânătoare - nu ar rezolva problema, susține ornitologul.

"Având în vedere numeroasele probleme cauzate de înmulțirea coloniilor de ciori, în anul 2018 am achiziționat un studiu privind zonele cu populație mare de ciori (Corvus corone cornix – cioară grivă și Corvus frugilegus – cioară de semănătură), zonele de cuibărit, stabilirea numărului de sisteme antidăunători cu ultrasunete și laser precum și aria de acoperire a acestora pentru diminuarea și îndepărtarea coloniilor de ciori din Parcul Central «Simion Bărnuțiu». Dintre soluțiile propuse a fost aleasă soluția care constă în îndepărtarea ciorilor prin intermediul unor echipamente care acționează pe bază de ultrasunete și laser.


Municipalitatea clujeană promite soluții

Monitorul de Cluj a atras atenția cu privire la problema ciorilor încă de anul trecut. Reprezentanții locali au declarat că au început să caute soluții.

În data de 30.05.2018 s-au instalat două echipamente ca stație pilot în Parcul Central «Simion Bărnuțiu», pe un arbore în zona Facultății de Chimie și a fost direcționat către un arbore cu mai multe cuiburi de ciori. Zona a fost monitorizată în perioada 30.05.2018-04.07.2018 și s-a constatat mutarea totală a coloniei de ciori, fapt care atestă eficiența aparatelor. Ca urmare a constatării eficienței acestor aparate, în data de 05.11.2018 a fost încheiat un contract în vederea achiziționării a 30 astfel de aparate (15 Aparat UltrasonX.Bird-X și 15 Aparat Bird-XOutdoor). Acestea au fost livrate la sfârșitul anului 2018 urmând a fi montate în perioada următoare în funcție de condițiile meteo", precizează Gheorghe Șurubaru.


Acesta anunță că toate aparatele vor fi montate in Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, în diferite locații stabilite prin studiu. Nu se știe însă dacă acele aparate au mai fost vreodată instalate.

Etichete: invazie ciori
Ultimele Stiri
abonare newsletter