Actualitate

Județul Cluj, „la fundul sacului”. După modelul Primăriei, Tișe vrea să împrumute 40 mil. €

Consiliul Județean Cluj nu mai are bani pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare. O recunoaște chiar instituția, care caută să se împrumute de la bănci.

Conducerea Consiliului Județean Cluj a postat un anunț prin care caută o firmă de consultanță pentru contractarea unei finanțări rambursabile.

Valoarea estimată a contractului de servicii de consultanță de specialitate pentru contractarea unei finanțări rambursabile este de 129.000 lei fără TVA.


Potrivit anunțului, „ofertantul va face dovada prestării în ultimii 3 ani a cel puțin unui contract de servicii de consultanță de specialitate pentru contractarea unei finanțări rambursabile cu o valoare de minim 200 de milioane de lei de către o autoritate a administrației publice locale din România și va analiza capacitatea Consiliului Județean de îndatorare, precum și prognoza gradului de îndatorare. Câștigătorul licitației va pregăti și documentanția de atribuire pentru procedura de achiziție de contractare a finanțării rambursabile, în vederea selectării finanțatorului și va asigura asistență în derularea procedurii de achiziție pentru selectarea băncii creditoare”.

„Una din atribuțiile principale ale Consiliului Județean Cluj este aceea de dezvoltare economico-socială a județului. Astfel, în vederea realizării obiectivelor de investiții publice de interes local trebuie identificate soluții de finanțare. Din analiza proiectului bugetului general propriu al județului Cluj pe anul 2020 rezultă că nu se poate acoperi nevoia de finanțare a programului de dezvoltare. În concluzie, se impune atragerea de fonduri prin contractarea unei finanațări rambursabile. Pentru identificarea celei mai bune soluții de finanțare este necesară organizarea unei proceduri de achiziție a serviciilor de consultanță de specialitate”, se justifică forul județean.


Reamintim că în 2013, Consiliul Judeţean Cluj a luat un credit în valoare de 25 milioane de euro pentru derularea unui program de asfaltare a drumurilor din judeţ. Un astfel de credit a mai fost contractat de CJ Cluj în anul 2005, în valoare de 55 milioane de lei, bani folosiţi tot pentru modernizarea drumurilor din judeţul Cluj.

Și Primăria Cluj-Napoca va contracta un credit bancar de 85,1 milioane euro pentru finalizarea unor lucrări mari de investiții în următorii ani. Municipalitatea recunoaște că nu are bani nici pentru sediul Filarmonicii, nici pentru reabilitarea de poduri sau modernizarea unor clădiri.


Banca Comercială Română (BCR) a depus singura ofertă la licitația lansată de Primăria Cluj-Napoca pentru contractarea unui împrumut de 400 de milioane de lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter