Actualitate

Scurt argument pentru democratizarea interceptărilor telefonice

<p><img src="documente/stories/08_august/29_ziua/03-mircea marian.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un raport discret al comisiei parlamentare de control a SRI arată că în 2010 „au fost transmise către Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor 30624 acte de autorizare pentru beneficiarii din sistemul de securitate națională”.</p>

Potrivit documentului, numărul de mandate obținute de SRI a crescut cu 38% față de anul 2009.

Aș fi trecut peste aceste statistici care nu spun mare lucru, dacă nu aș fi coroborat raportul SRI cu o discuție pe care am avut-o cu judecătorul Cristian Danileț, membru al CSM, și cu o știre referitoare la procesul senatorului PSD Cătălin Voicu. Danileț, într-o emisiune laTvr Info, ne-a spus că este anormal ca, într-un stat de drept, înregistrările audio să fie efectuate de un serviciu secret. Ele ar trebui să fie în responsabilitatea poliției judiciare, spune acest membru al CSM. Știrea despre procesul Voicu arată că instanța supremă a decis să ceară SRI declasificarea aparaturii cu care l-a înregistrat pe senatorul PSD, pentru ca, ulterior, să poată fi verificată autenticitatea înregistrărilor. Povestea amintește că, nu mai departe de februarie 2011, SRI a pierdut un proces cu Dinu Patriciu și urmează să plătească vreo 50.000 de lei despăgubiri morale pentru că, în 2004, l-a înregistrat ilegal pe fostul patron al Rompetrol.


Ce arată aceste informații, aparent dispersate? După opinia mea, este momentul ca monopolul SRI în materie de interceptări să fie spart. Acest monopol reprezintă o putere prea mare în mâinile unei instituții care, de facto, este încă în afara controlului civil. Ministerul Justiției ar trebui să ceară competențe sporite pentru poliția judiciară, inclusiv dreptul de efectua interceptări. În plus, așa cum cere tot judecătorul Danileț, experții care pot verifica autenticitatea înregistrărilor nu trebuie să mai fie în subordinea executivului. Nu este vorba aici doar despre funcționarea democrației – pe puțini pare să-i mai intereseze așa ceva – ci despre riscul ca procese importante, așa cum a fost cel al lui Patriciu și așa cum este cel al senatorului Voicu, să fie pierdute de stat sau să fie tergiversate.

În 2006, președintele Băsescu a susținut un pachet legislativ care să înlocuiască legislația desuetă din domeniul siguranței naționale (legea SRI datează din 1992, iar cea a siguranţei naţionale a fost promulgată în 1991). Nu înțeleg de ce acum, când în Parlament există o majoritate care-l susține, a abandonat acest proiect.


Mircea Marian,
jurnalist TVR Info

Ultimele Stiri
abonare newsletter