Actualitate

Ministrul Sănătăţii insistă pe prevenţia bolilor

<p />Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat că, în cazul bolilor, un accent important trebuie pus pe prevenţie, menţionând că apar tot mai multe cazuri de boli de nutriţie.

Ritli a subliniat că, în ultima vreme, se înregistrează o creştere a numărului de cazuri la bolile de metabolism şi nutriţie, ceea ce implică nişte costuri mari pentru sistemul de sănătate şi atunci trebuie insistat pe prevenţie. Potrivit Agerpres, ministrul Sănătăţii s-a arătat îngrijorat şi de creşterea numărului de cazuri de obezitate în rândul copiilor, boală care la copii este mult mai greu de tratat, pentru că abordarea terapeutică afectează procesul de creştere.

În cadrul strategiei Ministerului Sănătăţii, bolile cronice ocupă un loc important, o atenţie mare acordându-se factorilor de risc, monitorizării acestora, a subliniat ministrul sănătăţii. Ritli a adăugat că prevenţia şi imunizarea populaţiei şi a copiilor, screeningul pentru diferite boli, respectiv cancerul de col uterin, care trebuie să aibă o valoare practică, sunt în atenţia ministerului.


În ceea ce priveşte bolile rare, Ritli Ladislau a spus că acestea sunt foarte costisitoare ca programe şi trebuie, de asemenea, pus accentul pe prevenţie: „Comisia de oncologie a propus o nouă strategie care implică demararea unei campanii de informare privind conştientizarea factorilor de risc în populaţie”.

Potrivit lui Ritli, programele naţionale de sănătate au finanţare de la stat până la sfârşitul anului.

abonare newsletter