Actualitate

Pași siguri spre realizarea metroului în Cluj? Licitația va fi gata în primăvară

Metroul din Cluj-Napoca va avea gata licitația în luna martie, spun reprezentanții locali.

De asemenea, trenul metropolitan care se dorește să facă legătură directă între localitățile din vecinătatea Clujului, va avea, tot în 2020, terminat studiul de fezabilitate. Noi termene pentru centura metropolitană au fost date de edil: 1 ianuarie 2024.

„În acest moment, studiul de specialitate este aflat în fază de licitație, licitația este contestată, urmează ca în maximum 45 de zile, instanța să constate, să se propunțe, după aceea se va merge mai departe cu realizarea studiului de fezabilitate pentru trenul metropolian și de prefezabilitate pentru metrou. Sunt vreo două firme din București, se contestă între ele. Până la urmă este și o miză mare, aproximativ 10 milioane de euro. Dar după care ne vom apuca de treabă. După acest proiect major al Clujului, tren metropolitan și metrou, continuăm lucrările la ce înseamnă centura metropolitană a Clujului, de 38 de km, cu sprijinul Ministerului Transportului căruia îi mulțumim pentru deblocarea acestui proiect și care va ajuta în continuare fluidizarea traficului din Cluj-Napoca”, a spus Emil Boc, potrivit Digi24.


În luna aprilie, primarul Emil Boc şi edilii din şase comune limitrofe municipiului Cluj-Napoca au semnat acordul de asociere pentru realizarea metroului şi a trenului metropolitan, care prevede realizarea în parteneriat a diverselor studii necesare proiectului.

"Am semnat (...) cu primarii comunelor Gilău, Floreşti, Baciu, Apahida, Jucu şi Bonţida acordul de asociere privind realizarea în parteneriat a studiilor de prefezabilitate, fezabilitate, impact asupra mediului şi evaluarea strategică adecvată pentru trenul metropolitan şi metrou. Acest proiect de investiţii reprezintă un pas semnificativ pentru dezvoltarea socio-economică a zonei metropolitane Cluj-Napoca şi are ca obiectiv asigurarea unor servicii de mobilitate de calitate ridicată pentru populaţia zonei metropolitane, precum şi un transport eficient înspre şi dinspre Cluj-Napoca", declara, la acea dată, Emil Boc.


La sfârşitul lunii octombrie, Emil Boc arăta că licitaţia pentru studiul de prefezabilitate la metrou şi cel de fezabilitate la trenul metropolitan a fost câştigată de SWS Engineering Spa (Italia) şi Systra Metrans Engineering (Franţa) contra sumei de 30,1 de milioane de lei.

El a mai spus, la acel moment, că pasul următor ar fi semnarea semnarea acordului de asociere între primăriile Cluj-Napoca, Gilău, Floreşti, Baciu, Apahida, Jucu şi Bontida pentru realizarea trenului metropolitan şi a metroului.


Ulterior, în luna decembrie, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis excluderea SWS Engineering Spa (Italia) şi Systra Metrans Engineering (Franţa), care au fost declarate câştigătoare, iar noua câştigătoare a fost desemnată asocierea SC Metroul SA-Padeco.

Ultimele Stiri
abonare newsletter