Actualitate

Sistem „2+1 alternativ” propus între Cluj și Dej pentru a diminua numărul accidentelor

Intrarea pe contrasens a fost cauza multora dintre tragicele accidente din ultimele săptămâni.

Sistem „2+1 alternativ” propus între Cluj-Napoca și Dej pentru a diminua numărul accidentelor Sistem „2+1 alternativ” propus între Cluj-Napoca și Dej pentru a diminua numărul accidentelor

Există soluții simple și ieftine de separare completă a sensurilor de mers, lăsând însă posibilitatea depășirii, susțin reprezentanții Asociației Pro Infrastructură (API). Una dintre acestea este marcajul „2+1 alternativ”, care asigură separarea sensurilor, oferind o bandă de depășire alternativ pe fiecare sens.

O zonă-pilot între Sinești si Movilița a fost inaugurată în iulie 2019, iar pe tronsonul care înainte era printre cele mai mortale de pe DN2 a avut loc în primele 6 luni o singură ciocnire frontală, care putea fi și ea evitată, dacă CNAIR instala parapete median. Testul pe cei 10 km ai DN2 a fost un succes, afirmă reprezentanții ONG-ului, care felicită CNAIR pentru acest demers.


„Solicităm de urgență generalizarea sistemului «2+1 alternativ» pe cei aproape 400 km din DN2 și DN28, care au lățime suficientă (Afumați-Săbăoani-Iași) și pe alte drumuri naționale cu aceeași lățime (de exemplu DN1C Cluj-Napoca – Dej). Sistemul poate fi implementat și pe celelalte drumuri naționale prin extinderea platformei la minimum 13 metri, lucru realizat deja de CNAIR pe porțiuni din DN7 Valea Oltului. Este timpul să nu mai avem victime pe contrasens!”, se arată într-un mesaj al Asociației.

API afirmă că sistemul „2+1 alternativ” este un exemplu de investiție relativ mică, cu rezultate foarte bune în materie de siguranță rutieră, folosind creativ drumul existent. Există și alte posibilități, dar fondurile de la bugetul de stat pentru astfel de investiții și întreținerea drumurilor au scăzut de la 800 milioane lei cheltuiți în 2019, la 200 milioane lei alocați inițial de Guvern pentru 2020, sumă crescută prin amendament la doar 360 milioane.


„Astfel de reamenajări sunt imperativ necesare în țara cu cele mai nesigure drumuri din Europa: 5 decese pe zi în medie, ajungând la 10 pe zi de sărbători. De asemenea, nu ar mai trebui permisă construirea de drumuri noi, spre exemplu centuri rutiere, fără separare de sens, cum e cazul centurii Timișoara, Iași, Zalău sau parte din centura Bacău! O lărgire a drumului la faza de proiect de la 10 la 13 metri asigură implementarea unui sistem cu separare de sens și bandă de depășire”, sunt de părere reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.

Etichete: contrasens dej cluj
abonare newsletter