monitorulcj.ro Menu
Actualitate

De sărbători, Fluturii albaștri petrec în hotelul furnicilor (P)

La mai puțin de 15 km de Cluj-Napoca, spre est, începe ”Ținutul fluturelui albastru”, loc de poveste, unde, ca urmare a activităților agricole tradiționale s-au mai păstrat câteva pajiști bogate în specii de plante și animale.

Dintre cele mai spectaculoase sunt cele 4 specii de fluturi albaștri care sunt crescute de furnici. Practic, larvele fluturilor Maculinea, pe baza unui mecanism chimic complex, sunt preluate de furnicile gazdă și duse în furnicar. În cuibul subteran, larvele de fluturi petrec întreaga iarnă, fiind hrănite și îngrijite ca și cum ar face parte din marea familie a furnicilor.

În urmă cu aproximativ zece ani profesorul de biologie László Rákosy de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” și președinte al Societății Lepidopterologice Române a descoperit fluturii în zona comunelor Borșa și Dăbâca și a început demersurile pentru înființarea unei arii naturale protejate. În anul 2011 a luat ființă situl Natura 2000 Dealurile Clujului de Est, cu o suprafață de aproximativ 20000 ha. În sit au fost identificate peste 25 de specii de plante și animale protejate. Societatea Lepidopterologică Română (fost custode al sitului, până la înființarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate) a desfășurat numeroase activități de informare a publicului privind obiectivele de conservare din sit. Dintre cele mai cunoscute sunt lecțiile ecologice și întâlnirile cu factorii interesați în perioada de elaborare a Planului de Management, publicații științifice și în mass-media, conferințe științifice, panouri informative pentru Centrul de Informare Turistică din comuna Vultureni, panouri informative în Rezervația Naturală ”Fânațele Clujului”, participări la târguri de produse tradiționale etc.


Prin măsura de agro-mediu 6: ”Pajişti importante pentru fluturi (Maculinea spp.)”, propusă de Societatea Lepidopterologică Română, fermierii din 26 de comune din judeţul Cluj şi Suceava pot primi până la 410 Euro/ha dacă respectă măsurile din pachet. În perioada 2012-2018, peste 5 milioane de euro au fost plătiți fermierilor pentru protecția fluturilor.

Începând cu luna septembrie 2019, Societatea Lepidopterologică Română implementează proiectul „Educație ecologică și ghid de ecoturism în situl Natura 2000 Dealurile Clujului de Est”. Proiectul este finanţat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. În proiect sunt prevăzute lecții ecologice, excursii tematice pentru elevi din șase comune de pe raza GAL-ului Someș-Transilvan (Apahida, Bonțida, Borșa, Dăbâca, Jucu și Vultureni), un seminar de ecoturism, precum și redactarea a două publicații referitoare la situl Natura 2000 Dealurile Clujului de Est. Mai multe detalii despre acest proiect pot fi găsite pe pagina asociației: www.lepidoptera.ro.


Prin aceste activități se dorește informarea locuitorilor și a turiștilor despre frumusețea dar și vulnerabilitatea naturii din Ținutul fluturelui albastru.