monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Ghid de conducere pe timp de iarnă: minimalizarea riscului de accidente (P)

Conducerea autovehiculelor pe vreme proastă și temperaturile de îngheț poate fi la fel de descurajantă atât pentru prospeții șoferi, cât și pentru cei cu vechime.

Dacă aceasta este prima iarnă de condus o mașină, atunci este și prima experiență de a conduce în condiții dificile, uneori periculoase și datorită prelungirii orelor de înuneric.
De aceea și Scoala de Șoferi Rodna din Cluj –Napoca , dorește să vină în ajutorul conducătorilor de autovehicule cu o serie de sfaturi, dar și cu o serie de cursuri suplimentare pentru antrenamentul conducerii pe timp de iarnă, pentru toți cei care încă nu au acest antrenament astfel încât șofatul să se desfășoare în deplină siguranță.

Nu  vă grăbiți


Conducerea lentă  și lină înseamnă o mai bună echipare pentru a face față oricăror pericole, dar și pentru menajarea mașinii.
Chiar dacă călătoria va dura mai mult este foarte important să nu se facă  presiune asupra celorlalți participanți la trafic. Apropierea prea mare de un alt autovehicol , care este condus cu precauție, nu folosește nimănui, putând provoca un accident și este puțin probabil să se ajungă mai repede la destinație.

Amintiți-vă  de distanțele de oprire


Oferirea de spațiu altor participanți la trafic este deosebit de importantă. Pe vreme rea, distanța necesară pentru a opri o mașină poate fi afectată în diverse moduri. Dacă vizibilitatea este slabă, atunci poate dura mai mult detectarea unui pericol, iar drumurile umede sau alunecoase pot face ca distanța de frânare să crească.
Pe vreme   umedă distanțele de oprire vor fi cel puțin duble față de cele de pe drumurile uscate, anvelopele având o aderență mai mică,  iar în gheață și zăpadă poate fi de zece ori mai mare.
Deasemenea, șoferii trebuie să fie pregătiți pentru orice schimbare a condițiilor , chiar și pe distanțe mai scurte.
Distanțele de oprire depind foarte mult și de calitățile de șofer, de viteza de reacție în a răspunde unei situații specifice și neprevăzute, precum și de starea mașinii. De aceea vă dăm un mic ghid pentru menținerea mașinii în condiții potrivite pe timp de iarnă.

Păstrarea mașinii fără zăpadă


Înainte de pornire este necesar un parbriz dezghețat în totalitate, geamuri și oglinzi care să ofere vizibilitate maximă. Și capota mașinii trebuie să fie liberă de zăpadă, astfel încât aceasta să nu cadă pe parbriz sau pe alți participanți la trafic. Este necesar ca și plăcuțele de înregistrare  să fie clare. Chiar dacă pregătirea durează mai mult de zece minute decât de obicei este foarte important să nu se pornească la drum până la îndeplinirea tuturor acestor cerințe.

Conducerea în siguranță pe ploaie și lapoviță


Vremea umedă și pulverizarea drumurilor pot să scadă vizibilitatea, așa că este necesar să  se conducă cu viteză redusă. Gropile inundate sunt greu observabile în întuneric și mai ales adâncimea lor, de aceea este cel mai bine să fie evitate.
Dacă acumularea de apă între drum și anvelope face să se piardă aderența roților ,  slăbiți apăsarea pe accelerator și lăsați mașina să încetinească treptat.

Conducerea prin ceață


Conducerea pe timp de ceață poate fi dificilă, de aceea e necesar s ă se asigure funcționarea luminilor,  distanța corspunzătoare și sigură față de celelalte autovehicole. Este absolut necesară și verificarea oglinzilor înainte de încetinire, precum și folosirea frânelor pentru ca mașinile din spate să vadă încetinirea. Este foarte important să dăm și semnale sonore și să răspundem semnalelor sonore ale celorlalți participanți la trafic.  Renunțarea la călătorie, sau plecarea în călătorie după risipirea ceții este cea mai bună măsură în cazul în care deplasarea nu este absolut necesară. Luminile trebuie oprite imediat ce vizibilitatea se îmbunătățește.

Conducerea la răsăritul soarelui

Oricine care a experimentat conducerea pe timp de iarnă cu o rază de soare prin parbriz, a simțit cât de mult poate îngreuna acuratețea percepției,  și a faptului că se produce un fenomen de „orbire”.
Încetinirea vitezei, folosirea parasolarului, a ochelarilor de soare care e bine să fie ținuți și iarna în mașină, sunt niște măsuri pe care trebuie să fie luate.
Dacă soarele este în spatele mașinii propri, el afectează mașinile care vin din față. Deci, vigilența față de aceste mașini este bine venită și necesară.

Lasă angrenajele mecanice să te ajute.

Când drumul este acoperit de zăpadă și gheață, conducerea mașinii trebuie să fie extrem de atentă, evitându-se manevrele bruște. Este interzisă frânarea în viraje, iar accelerarea la ieșirea din curbe se face progresiv, pentru a asigura aderența maximă.
În cazul apariției derapajului pe puntea din față, se eliberează accelerația, se rotește volanul în sensul derapării, se schimbă viteza într-o treaptă inferioară și se frânează ușor până mașina se redresează.
Dacă derapajul apare pe puntea din spate, se elibereză accelerația, se rotește volanul în sensul derapării pentru a se evita rotirea completă a mașinii, iar frâna nu se acționează.
La urcarea pantelor se folosește o treaptă de viteză care să asigure redresare maximă, de obicei o treaptă superioară față de cea care s-ar folosi în condiții de drum uscat, iar la coborâre este recomandată folosirea frânei de motor.

Ferește-te de alcool

Petrecerile de la serviciu, petrecerile cu prietenii, sunt o atracție a acestei perioade vesele a anotimpului iernii, până la Anul Nou. A rămâne la limita legală a alcoolemiei,  nu înseamnă doar evitarea conducerii acasă într-o noapte, ci și conștientizarea capacității de a conduce dimineața. Nu merită asumarea nici unui risc, chiar dacă se iau în considerare toate modalitățile de a face o călătorie pe timp de iarnă în condițiile cele mai sigure, decât dacă acea călătorie merită cu adevărat.
Dacă se merge la rude sau prieteni de Crăciun deși ar părea foarte necesar, dar sunt avertizări meteorologice, iar traseul este plin de probleme, atunci s-ar putea face acea călătorie în altă zi, când șoselele nu sunt atât de aglomerate.
Toată lumea ar prefera să ajungă mai degrabă în siguranță, chiar dacă mai târziu, decât deloc.
Dacă nu suntem siguri 100% că putem conduce în siguranță în condițiile mai vitrege oferite de iarnă, se poate lua în considerare o revenire la Școala De Șoferi Rodna din Cluj-Napoca pentru un plus de pregătire a șoferilor.