Actualitate

Jurnaliştii francezi recidivează cu „glumele” la adresa românilor

<p />O emisiune radiofonică umoristică din Franţa - în care se fac noi glume pe tema românilor, insinuându-se faptul că cerşesc - a determinat o reacţie dură a MAE care a acuzat realizatorii de xenofobie, în timp ce ministrul Baconschi s-a declarat “jignit”, informează Mediafax.

Este vorba despre emisiunea „On va s'gener”, difuzată miercuri pe Europe 1, în care realizatorul şi invitaţii săi ironizează diferite situaţii şi personaje. Secţiunea în care ei glumesc pe tema românilor are aproximativ 8 minute şi porneşte de la o întrebare formulată de realizator. „Ce fac 85% din români şi nu fac decât 20% din italieni dar şi 100% din francezi?”, întreabă moderatorul emisiunii, invitaţii lansându-se într-o serie de observaţii ironice: „Nu este vorba de cerşit”, “Au un u în plus roumain-romain”, „Plătesc impozite”, „Se şcolarizează, trec bacalaureatul”, „Au un nume, studiază geografia ţării lor, sunt declaraţi la starea civilă, fac educaţie sexuală”, sunt răspunsurile date de cei aflaţi în studio.

Răspunsul corect oferit de realizator este că 85% din români învaţă limba franceză.


„Nu învaţă italiana?”, comentează unul dintre invitaţi, în timp ce un altul dă şi explicaţia, folosind un ton ironic referitor la cerşetorie: „Pentru copil, copilul vrea să mănânce”.

În replică, Ministerul de Externe a precizat, miercuri noaptea, că a luat act cu indignare de comentariile din cadrul emisiunii.

abonare newsletter