Actualitate

Emanuel Ungureanu, lecție despre Holocaust la Auschwitz: „Europa a știut și nu a făcut nimic!”

Deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu a ținut o lecție de istorie elevilor în cadrul unei vizite la fostul lagăr de exterminare Auschwitz-Birkenau.

Emanuel Ungureanu, lecție despre Holocaust la Auschwitz: „Europa a știut și nu a făcut nimic!”, sursă foto: Facebook Emanuel Ungureanu Emanuel Ungureanu, lecție despre Holocaust la Auschwitz: „Europa a știut și nu a făcut nimic!”, sursă foto: Facebook Emanuel Ungureanu

Prezent în aceste zile în Polonia, alături de 44 de liceeni, profesori, studenți și opt tineri cu insuficiență renală cronică din Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Delia Grădinaru”, parlamentarul clujean a vorbit despre ororile la care au fost supuși milioane de evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Auschwitz, locul unde rasa umană a atins cele mai cumplite culmi ale cruzimii. Aici au murit prin exterminare peste 1 milion de evrei, semenii noștri. Am știut și nu am făcut nimic! În acest loc trebuie să vină în pelerinaj toți cetățenii care populează Europa. Am ajuns aici a cincea oară cu o altă generație de liceeni pe care îi învăț adevăruri dureroase despre cruzimile la care au fost supuși milioane de evrei. Să nu uităm, să nu repetăm!”, a precizat Emanuel Ungureanu.


Ungureanu și grupul pe care l-a însoțit au ținut și un moment special în memoria lui Witold Pilecki și Eduard Schulte, doi eroi mai puțin cunoscuți, care au informat puterile aliate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial despre sistemul de exterminare organizat la Auschwitz de către mințile diabolice ale naziștilor. „Europa civilizată a știut despre mașinăria infernală de tocat viețile evreilor, organizată de Hitler dar nu au făcut nimic să oprească măcelul”, se plânge Ungureanu.

Ce știu elevii clujeni despre Holocaust?

În luna ianuarie, cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, elevii clujeni au fost invitați să descopere detalii sumbre despre actele barbare la care au fost supuși, în urmă cu doar șapte decenii, sute de mii de evrei, țigani, homosexuali sau opozanți ai regimului fascist. Unii abia atunci au auzit pentru întâia oară despre genocidul hitlerist, alții, care au vizitat Muzeul Memorial Auschwitz-Birkenau, au știut să răspundă întrebărilor venite din partea ghidului.


Ghidul Lucia Horea mărturisea că, deși majoritatea elevilor au reacționat cu uimire la cele prezentate, au fost și voci care, din pricina teribilismului specific vârstei, crede ea, au aruncat vorbe negândite, apropiate extremismului de dreapta. Îngrijorător, dacă e să ne gândim la faptul că, în urmă cu doar doi ani, pereții Sinagogii Templul Memorial al Deportaţilor Evrei din Cluj-Napoca au fost mânjiți cu mesaje și desene antisemite.

„Teribilismul vârstei fragede poate conduce la anumite simpatii extremiste. Se aud și voci care pomenesc de Corneliu Zelea Codreanu (n.r. liderul mișcării de extremă-dreaptă Garda de Fier), ori spun că «Antonescu avea dreptate!» sau întreabă «Unde este Hitler?», bineînțeles, șoptind discret între ei. Cred că nu este neapărat o lipsă de educație, ci mai degrabă o lipsă de informație, specifică vârstei. Nu cred, cel puțin sper că nu vor ajunge la vârsta maturității și să rămână cu aceste credințe”, afirma Lucia Horea.


„Un verset din Talmud exclamă un adevăr uriaș care nu a fost ignorat de oameni ca Oskar Schindler, salvatorul a peste 1.200 de evrei. Cine salvează UN OM, salvează lumea!” – Emanuel Ungureanu, deputat USR de Cluj

CITEȘTE ȘI: Elevii clujeni, față în față cu ororile Holocaustului. Unii sunt curioși, alții se întreabă „unde este Hitler?”


CITEȘTE ȘI: S-a ales PRAFUL de ghetoul evreiesc din Cluj. Clădirile de cărămidă vor fi înlocuite cu birouri și apartamente. GALERIE FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter